Inside: Melk & Voer

Einde zomervakantie cruciaal voor zuivelmarkt

10 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Goud, daar koerst de boterprijs op af, maar juist dit fabricaat veroorzaakt spanning rond het einde van de zomervakantie. Ondertussen trekt de kaasmarkt steeds verder aan. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Minder melk betekent dat prijzen de kans krijgen om verder aan te trekken. Iets wat vooral te zien is in de nog altijd goede prijs van room. Als gevolg daarvan stijgen ook de prijzen voor verse boter. In Nederland is dit de aanjager van de hogere boterprijs. Een plus van 6 euro levert een prijs op van 336 euro per 100 kg. Waarmee de boterprijs nog wel onder het hoogste punt van 2015 blijft hangen. In Duitsland stijgt de prijs naar 3,30 tot 3,50 euro per kg.

De vraag die er is naar boter wordt vooral omschreven als een dekkingsvraag. Grote afnemers hebben zich aan het begin van het jaar al voor lange tijd, tot soms het eerste kwartaal 2017 ingedekt. De vraag die nog bestaat wordt dan ook omschreven als niet groot. Doordat het een dunne markt is krijgen prijzen de kans om op te lopen. Spannend wordt het wat er gebeurt als de zomervakantie voorbij is. 

Proberen prijs magere melkpoeder te verhogen

Boter levert een stukje onzekerheid. Tegelijk wordt geprobeerd de prijs van magere melkpoeder op te trekken naar 180 euro per 100 kg. In de Nederlandse notering van week 32 kwam die nog uit op 177 euro. In Duitsland blijft de prijs stabiel op 1.750 tot 1.850 euro per ton. De hogere prijzen remmen het wegleggen van poeder in de interventie, maar opgedroogd is de stroom nog niet. Een teken aan de wand dat de markt nog niet veilige grond onder de voeten heeft.

Beter gaat het in kaas. Die prijs gaat gestaag omhoog. Zo neemt de prijs van Gouda op de Duitse beurs toe van 2,50 tot 2,70 euro per kg. Het aanbod blijft krap. Ook voor verder weg klinken hogere prijzen. Hier is de zorg die er in boter is niet. 

Volle melkpoeder sluit af. Een plus van 2 euro zet de prijs op 212 euro per 100 kg. Het merendeel vindt zijn weg op de Europese binnenlandse markt. Wat voor export op derde landen weg gaat noteert vaak een lagere prijs. 

Het herstel in de prijzen is goed nieuws, maar voorzichtigheid blijft geboden. Het is een gevoelige markt, waar nog steeds voldoende op beschikbaar is. Toch is de basis voor het prijsherstel gelegd. Straks als alle spelers terugkomen van de zomervakantie moet gaan blijken of prijzen zich handhaven en ruimte krijgen om verder te stijgen.          

Meer prijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden