Verschil met EU wordt groter

Amerikaanse melkprijs klimt op tot 34 cent per liter

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De prijs van klasse III standaard melk in de Verenigde Staten is gestegen tot 34 euro cent. Bijna tien cent meer dan in West Europa. Het grote verschil met de West Europese melkprijs wordt voor een klein deel verklaard door de gestegen dollarkoers, die steeg van 1,10 naar 1,13.

In dollars per pond bedroeg de melkprijs in juli 15,24 US dollar. De melkprijs steeg met 2 US dollarcent, vergeleken met de maand mei. In procenten uitgedrukt is dat een stijging van 13 procent.

Marge Protectie  Programma keert 11 miljoen dollar uit

De hogere melkprijs in Noord-Amerika is waarschijnlijk vooral te danken aan de binnenlandse markt. Want de duurdere dollar maakt export moeilijker. Vergeleken met twee jaar geleden is de US dollar overigens relatief goedkoop. Zowel de vet-als de eiwitprijs van melk stijgt in de Verenigde Staten. Cheddar kaas steeg in juni 5 procent in prijs. De gestegen melkprijs in de Verenigde Staten maakt het verschil met West Europa, dat toch al aanzienlijk was, nog groter.  In het melkprijsvergelijk van LTO Nederland scoort de Verenigde Staten gemiddeld een vijf cent hogere melkprijs over het voortschrijdend totaal van de laatste 12 maanden, omgerekend naar Europese gehalten.

De hogere melkprijs heeft niets te maken met minder aanbod. Want de melkproductie is dit jaar licht gestegen en volgt het patroon van de laatste jaren. Maandelijkse pieken en dalen, vooral in het eerste halfjaar. In juli steeg de melkproductie per koe licht, naar 8827 liter per koe op jaarbasis.  Er zijn 9,33 miljoen melkkoeien geregistreerd in de VS. Ten opzichte van de maand juni 2015 steeg het aantal marginaal met 20.000 stuks. Per staat zijn er grote verschillen. Californië vervolgde de negatieve spiraal met een productiedaling van 0,8 procent maar de andere leidende staat in melkproductie Wisconsin, noteerde een stijging van 2 procent.

Ondanks de minder lage melkprijs dan in West Europa keerde de overheid in mei en juni 11 miljoen US dollar uit aan veehouders die zich verzekerden tegen marktprijsschommelingen. Dit Margin Protection Programm (MPP) is het gevolg van nieuw beleid in het kader van de Amerikaanse Farm Bill wetgeving die in 2014 van kracht werd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Durk 22 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871219/Amerikaanse-melkprijs-klimt-op-tot-34-cent-per-liter]Amerikaanse melkprijs klimt op tot 34 cent per liter[/url]
Daar is vast minder export naar de wereldmarkt, grotendeels interne markt.

De extra melkproductie in EU van de afgelopen jaren moet volledig worden afgezet op de wereldmarkt en daar is de zuivelprijs momenteel uiterst laag. Die huidige lage zuivelprijs op de wereldmarkt bederft ook de melkprijs van de gehele melkproductie, de zuivelbedrijven geven zelf al aan dat van de zuivelproductie 50% wordt afgezet met winst, 25% zonder winst/verlies en maar liefst 25% met (fors) verlies.
Zonder circa 10% beperking van de melkproductie blijft de melkprijs in de EU dus laag, maar wie gaat als eerste zijn melkleverantie beperken?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden