Inside:Melk & Voer

Niet te snel rijk rekenen met melkregulering

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Op intensieve bedrijven die kunnen bezuinigen op voeraankoop en mestafzet levert de melkregulering het eerste geld op. Maar bedrijven die vergeleken met het vierde kwartaal van 2015 nu veel meer melk produceren zullen niet snel verdienen aan melkregulering. Zeker niet op langere termijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sectordeskundige Erik van Gorp van ABAB Agro Advies legt uit dat intensieve bedrijven die voer aankopen en mest afzetten een variabele kostprijs hebben van 24-26 cent, bij een melkproductie van 9000 liter per koe. 

Bedenk dat melkregulering een tijdelijke maatregel is

‘Ik reken met kosten voor krachtvoer, ruwvoer, mestafzet ( 14 euro per kubieke meter), energie en veekosten zoals dierenarts en KI. Iedere liter productie minder levert dus 14 cent op, bij een melkprijs van 25 cent. Als je betaalde arbeid, onderhoudskosten en onderdelen van de melkrobot meerekent, levert het nog meer op.’ Voorwaarde is wel dat het aantal koeien op het bedrijf dan tijdelijk wordt teruggebracht.

Van Gorp waarschuwt dat rigoreuze ingrepen in de veestapel of  de voerstrategie op de lange termijn geld kunnen kosten. ‘Als het verschil in melkproductie tussen het vierde kwartaal dit jaar en het vierde kwartaal vorig jaar te groot is, loont melkregulering niet. Dan is de ingreep die je moet doen te groot. Bedenk dat de melkregulering een tijdelijke maatregel is. Past het wel bij de lange termijn strategie?’

Het is natuurlijk de grote vraag of en met welk tempo de melkprijs gaat stijgen. ‘Naarmate de melkprijs sneller stijgt zijn de nadelen van veestapel reductie  en / of krachtvoervermindering groter. Want de melkproductie is dan niet snel weer terug op het oude niveau.’ Van Gorp denkt dat het de beste strategie is om vervroegd afscheid nemen van koeien die toch al op de lijst stonden om de komende maanden naar de slacht te gaan. Daarbij speelt de komst van de fosfaatrechten per 1 januari 2017 en de Wet Grondgebonden Veehouderij ook een rol.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden