Inside: Melk en Voer

Maïs in noordelijk Nederland nog lang niet rijp

23 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ook al golft hitte van ongekende omvang zo laat in de zomer over Nederland, toch rijpt de maïs in het noorden van Nederland nog lang niet afrijpen. Met de opbrengst komt het waarschijnlijk wel goed maar de kolf is nog wit.  De slechte...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slechte septembermaand van vorig jaar zit nog goed in het geheugen. Stel je voor dat het weer zo gaat! Ook kan het zomaar gaan vriezen of stormen in september, waardoor een deel van de opbrengst verloren gaat.

Mais van 2015 blijft liggen op de plaat

Opnieuw een slechte septembermaand en er blijft onverkoopbare voorraad van 2015 achter maar ook van 2016. Want voor 60 euro per ton gaat er geen maïs op transport met een zetmeelgehalte van minder dan 350 gram per kilogram drogestof. Prijzen voor maïs van de nieuwe oogst per hectare worden nog niet genoemd. Het hoogtepunt van 2.500 Euro per hectare op stam uit de tijd dat de maïs de grens over ging naar de Duitse biogasinstallaties is voorbij. En er is geen geld, juist bij degenen die voertekort komen.

De oogstprognose in Zuid-Nederland is compleet tegenovergesteld. Daar kleurt de maïs al geel en kan de hittegolf de aanleiding zijn om te gaan hakselen. De opbrengsten zijn matig tot slecht als er sprake is geweest van wateroverlast. Het door wateroverlast verpieterde gewas verdraagt de hitte niet en wordt noodrijp. Ook ontbreekt het aan een goed wortelstelsel waarmee het gewas op zoek moet naar water. In dergelijke gevallen biedt hakselen in ieder geval nog de mogelijkheid op de teelt van een nagewas en bemesting.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden