Inside: Melk & Voer

Twijfelachtige snijmaïs vraagt om snelle actie

6 September 2016 - Herma van den Pol

Niet alleen in Nederland ook in Duitsland wisselen goede percelen snijmaïs de slechtere percelen af. Nog geen reden voor zorg, maar het maakt wel dat alertheid geboden is. Ook bij stro is de voorraad minder riant dan een jaar eerder. Boerenbusiness Voer kijkt naar de ontwikkelingen in voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegelijk vindt er weinig handel plaats in de snijmaïs. Veel partijen die aangeboden worden zijn van matige kwaliteit en noteren prijzen onder de 50 euro per ton franco geleverd. Voor betere partijen ligt de prijs nog altijd rond de 55 tot 60 euro per ton franco geleverd. De grote spreiding in de prijs onderstreept de dunne markt. 

Net zo rustig is het in de handel van kuilgras. Daar wordt een prijs van 35 tot 40 euro per ton franco boerderij opgeschreven. De meeste veehouders wachten af wat er nog aan gras binnengereden kan worden. Benutting van gras voert dit seizoen de boventoon. Geholpen door de inzet van aanvullende voeders. Ook is de zoektocht naar goedkope alternatieven voor snijmaïs begonnen. 

Stabiel zijn eveneens de prijzen voor weidehooi en graszaadhooi. Weidehooi noteert een prijs van 140 tot 150 euro per ton. Graszaadhooi schommelt rond de 125 euro per ton. Zo is er scherp geprijsde Engels Raai voor een prijs van 115 euro tot 120 euro per ton, maar ligt de prijs voor Roodzwenk op 130 euro per ton. 

Vooral bij stro spreken steeds meer partijen van een risico op oplopende prijzen. In delen van Frankijk viel de oogst tegen en dit kan in de loop van het seizoen de markt nog gaan plagen. Voor nu biedt de Britse markt met een goedkopere pond uitkomst. Voor tarwe ligt de prijs op 105 tot 110 euro per ton, waar gerst een premie noteert van 10 euro. 

Het grillige weer heeft zijn weerslag op opbrengsten en kwaliteiten. Lastig zijn de mindere financiën op veel bedrijven, want juist in een seizoen als deze is op tijd handelen verstandig. In combinatie met het vooruitzicht op hogere melkprijzen kan juist dit adem op de bedrijfsbalans geven.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden