Voor het eerst in lange tijd laat de gemiddelde jaarproductie van een Nederlandse koe weer een ferme stijging zien. Dit komt naar voren uit de jaarstatistieken van CRV. Het vet- en eiwitgehalte blijven daarbij hangen op een relatief hoog niveau. Niet alleen de jaarproductie nam toe, ook het aantal dieren per bedrijf schrijft groene cijfers.
Voor het eerste sinds 2007 schrijft de gemiddelde jaarproductie een stijging op van 3,5 procent. Een klein hoogtepunt. De laatste keer dat er een relatief grote stijging opgeschreven kon worden was in 2014. Toen groeide de jaarproductie met net geen 2 procent. Door de toename komt de jaarproductie van 1 september 2015 tot en met 31 augustus 2016 uit op 8.663 kg melk.
Bij deze productie horen nog altijd relatief hoge gehaltes van 4,38 procent vet en 3,55 procent eiwit. De hoogste gehaltes schrijven de koeien in Overijssel (4,42 procent vet en 3,56 procent eiwit) op. De laagste gehaltes kent Zeeland (4,26 procent vet en 3,52 procent eiwit). In Zeeland gaat dit hand in hand met de hoogste gemiddelde productie per koe van 9.555 kg, waar Zuid-Holland met 8.392 kg de laagste gemiddelde productie per koe op schrijft.
De cijfers illustreren ook dat de productie deels los staat van weidegang. Zo staat Zeeland in de rangorde van provincies op een negende plaats met 66 procent als het gaat om weidegang. Maar gaat in Groningen die qua productie op een een-na-laatste plaats staat maar iets meer koeien de wei. Zuid-Holland komt dan wel weer bijna bovenaan als het gaat om weidegang.
Ondertussen blijft de gemiddelde leeftijd van koeien landelijk hangen op 4 jaar en 7 maanden. Trek daar ongeveer 2 jaar voor de opfok van de dieren vanaf en de gemiddelde productieve levensduur schommelt rond de twee tot drie jaar. Stamboekkoeien doen het iets beter en gaan gemiddeld tussen de 5 en 6 jaar mee.
Ook op een ander front wordt een stijging gezien. Zo daalde het aantal bedrijven naar 14.951 tegen 15.104 een jaar eerder, maar steeg het gemiddelde aantal koeien van 93 naar 101. In 2007 telde een gemiddelde bedrijf nog 70 dieren.
Verreweg de meeste koeien die in Nederland rondlopen zijn nog steeds zwartbonte holsteinkoeien. Op twee komen de roodbonte dieren. De sterkste stijging laat het aantal Jerseykoeien zien. Het gaat hier nog altijd om een relatief kleine koppel, maar die groeide tussen 2015 en 2016 wel met ruim 70 procent. Ook het Noorse (plus 42 procent) en het Zweedse roodbontras (43,9 procent) winnen terrein. Fleckvieh (plus 38 procent voor volledig en plus 27,7 procent voor 50 tot 75 procent) volgen, waarna 50 tot 75 procent Montbeliarde met een stijging van 36 procent de rij sluit
De groei van andere rassen dan holstein is een trend die alweer enkele jaren gezien wordt. Toch is er nog geen enkel ras wat een serieuze concurrent vormt voor de holsteiner.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871809/Melkproductie-per-koe-zet-grote-stap-omhoog-]Melkproductie per koe zet grote stap omhoog[/url]