Inside: Melk & Voer

Melkproductie duikt dieper in het rood

8 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Italiaanse melkaanvoer ontbreekt nog, maar een eerste blik op de resultaten van september laat een verdere teruggang van de melkaanvoer zien. De Britten nemen het voortouw, maar ook in Duitsland en Frankrijk duikt de melkproductie dieper in het rood en zelfs in Nederland is de productie tanende.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal leverden de zes belangrijkste producenten van melk binnen de Europese Unie 1,8 procent minder melk af over augustus. Het Verenigd Koninkrijk (VK) schreef een min van 6,2 procent, tegen een plus van 4,9 procent in Nederland. Over september zakt de melkproductie verder terug. In het VK wordt zelfs 11,2 procent minder melk opgehaald of 134,9 duizend ton minder.

Bovenop de dalingen in het VK komen de verliezen in Duitsland (ongeveer min 4 procent) en Frankrijk (iets meer dan 7 procent op basis van een vroege prognose). In Polen loopt de achterstand juist iets terug, maar dit komt ook doordat september 2015 een maand was die minder goed uitpakte voor de melkproductie in het land. Italië heeft nog geen cijfer bekend gemaakt over september. 

Alleen Nederland is spelbreker met een plus van 4 procent. De plussen lopen langzaam maar zeker terug, mede als gevolg van een stimulans voor minder melk. Polen, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het VK leveren samen 4,4 procent minder melk af. Een maand eerder bedroeg die achterstand nog 1,7 procent.    

Langzaam maar zeker loopt in de EU de melkproductie terug. Iets wat al ruimschoots vertaald is in hogere prijzen voor zuivelfabricaten. Vooral de lagere opbrengsten in Frankrijk, waar melkprijzen hoger liggen dan in andere EU-landen, vallen op. Een dermate grote daling kwan waarschijnlijk niet door verse vaarzen ingelopen worden. Hetzelfde is van toepassing op het VK, waarmee ook in 2017 zicht is op minder melk.   

Meer melkaanvoer

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden