Inside: Melk & Voer

Grote volumes snijmaïs niet welkom

15 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het blijft puzzelen in de aankopen van voer. Aan de ene kant kan er weer iets meer doordat melkprijzen gestegen zijn, aan de andere kant blijven de grote aankopen uit. Vooral in de snijmaïs wordt dit gevoeld. Meer in een analyse van Boerenbusiness Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de snijmaïs houdt het in dat waar veehouders doorgaans de sleufsilo in één keer vol laten rijden er nu gekozen wordt voor een aantal aankopen van kleinere vrachten. Het betekent dat veehouders meerdere keren dit jaar en volgend jaar zich gaan melden. Vooral in het noorden is er voldoende aanbod in snijmaïs die omschreven wordt als van een gemiddeld goed kwaliteit. Op België kan dit seizoen amper tot geen beroep gedaan worden. 

De prijzen lopen iets op van een 55 euro tot 60 euro franco per ton. Het gaat dan om snijmaïs van goede kwaliteit. In kuilgras blijven de prijzen staan op 35 tot 40 euro per ton franco boerderij, maar veel handel is er niet. Op enkele plaatsen in het zuiden na ziet het er naar uit dat de meeste melkveehouders een riante voorraad gras hebben weten te binnenhalen.  

95

euro

per ton voor strooistro

Iets wat wel aan het licht komt nu de melkveehouders weer iets meer te besteden hebben is de smakelijkheid van het gras. Die valt niet overal mee. Het maakt dat het soms noodzakelijk is om er iets anders doorheen te mengen zoals bijvoorbeeld aardappelvezels. Ook blijft de vraag naar snippers, bierbostel en Corn Gold goed in de benen. 

De financiën blijven ook de vraag naar stro aanjagen. Als het gaat om de pensprik zien veehouders dit als een goed alternatief voor bijvoorbeeld hooi. Strooistro begint op 95 tot 100 euro per ton franco boerderij. Voor grofgesneden loopt de prijs op naar 105 tot 110 euro per ton. Die prijs loopt voor fabrieksgehakseld verder op. Voor gerst geldt een premie van 5 euro. Het gaat dan om Frans product. In Nederland liggen prijzen 10 tot 15 euro hoger. 

Stabiel zijn de prijzen in graszaadhooi en iets hoger voor weidehooi. Deze laatste noteert 145 tot 165 euro per ton. Engels Raai begint op 125 euro oplopende tot 140 euro per ton voor Roodzwenk. 

De stemming in ruwvoeders is redelijk vast. Ondanks de mindere inkomsten wegen de lagere opbrengsten voor bijvoorbeeld snijmaïs zwaarder mee. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden