Inside: Melk & Voer

Meer melk komt er in elk geval niet vanuit Europa

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tot en met de derde week van november blijft de Europese melkproductie dikke rode cijfers schrijven. Vooral in Frankrijk laat de productie een opvallende daling zien, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nog steeds ferme minnen optekenen, zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het beeld voor oktober is al wel meer compleet. Zoals gezegd voert Frankrijk de lijst van dalingen aan. Daar wordt een daling van 7,2 procent opgeschreven. Na Frankrijk volgt het Verenigd Koninkrijk met een min van 5,2 procent en Duitsland, de belangrijkste producent van melk in de EU, volgt met een min van 4,4 procent. Ook in Nederland neemt de productie af, maar kan desondanks nog een plus van 2 procent opgetekend worden.

De vroege prognoses bij elkaar opgeteld schrijft oktober een grotere daling op dan de 3 procent van september. Ondanks de daling blijft de melkaanvoer boven het vijfjarig gemiddelde.       

Het derde kwartaal leverde in totaal een daling op van min 1,75 procent. Een groot verschil met het eerste kwartaal toen er nog een plus uit de bus kwam van 7,1 procent. Het tweede kwartaal lag de plus in de aanvoer nog maar op 0,5 procent. De kans is groot dat het vierde kwartaal een verdere daling oplevert.  

De dalingen zijn een belangrijke aanjager geweest voor de hogere melkprijzen. Alleen in Frankrijk ligt dit iets anders door het melkprijssysteem waar ze mee werken. Het ziet er niet naar uit dat het eerste kwartaal van 2017 voor een trendbreuk gaat zorgen. Dit doordat melkveehouders te weinig financiële middelen hebben om op korte termijn de aanvoer verder uit te breiden. 

Meer aanvoercijfers 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden