Inside: Melk en Voer

Kerstmis verliest zijn grip op melkprijs

8 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na een paar weken met een ongewoon hoge prijs voor vrije melk is het tij begin december definitief gekeerd. Hoe groot is de kans nog dat de melkprijs zich voor de feestdagen gaat herpakken? Het blijft niet bij de melk, want ook andere prijzen doen een stapje terug zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast de stijging van de melkaanvoer wordt er ook geschakeld in de zuivelverwerking. Zo wordt er minder kaas geproduceerd in voorbereiding op de vraagtechnisch rustige januarimaand. Als gevolg daarvan komt er bijvoorbeeld meer room beschikbaar en dat helpt niet om de prijs in de benen te houden. Zo zakt room weg naar een 5,30 euro per kg af werk.

De vraag naar room en kleinverpakkingen boter laat een wisselend beeld zien. Zo ziet het er naar uit dat Duitsland nog iets meer product vraagt dan bijvoorbeeld Frankrijk. In de blokboter hebben koper en verkoper elkaar voor het eerste kwartaal van 2017 wel weten te vinden. Goed nieuws, want lange tijd wilden kopers niet mee in de hogere prijzen. In Nederland blijft de prijs voor nu staan op 439 euro per 100 kg, tegen een 4,35 tot 4,45 euro per kg in Duitsland. Het volume boter in de private opslagen voor boter ligt weer gelijk aan het volume van een jaar eerder.   

Niet alleen de boterprijs bleef stabiel ook de prijs van kaas blijft staan op 3,30 tot 3,50 euro per kg. Dit bij een uitgebalanceerde markt. Voor het eerste kwartaal van 2017 klinken lagere prijzen, maar veel transacties vinden er nog niet plaats. Koper en verkoper weten elkaar nog niet te vinden. Het enige vetfabricaat wat wel een hogere prijs optekent is volle melkpoeder. Die plust in Nederland met 8 euro naar 315 euro per 100 kg. Ook magere melkpoeder pakt door naar boven. Voor veevoer komt de prijs uit op 190 euro, tegen een 208 euro voor consumptie. In Duitsland een kleine plus aan de onderkant van de prijs die uitkomt op 1.980 tot 2.150 euro per ton. Positief in dit verhaal is dat de private opslag van magere melkpoeder weer langzaam leger wordt. 

De spotmarkt voor vrije melk zakt ondanks alles verder weg. Storingen in fabrieken, iets meer aanbod, maar ook weinig koopinteresse door de naderende feestdagen resulteren in een dunne markt. In Nederland gaat de prijs terug van een 38 euro naar 35 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. In Duitsland schrijft het noorden 34 euro op, maar dan bij 3,7 procent vet en het zuiden doet 35 euro. Dalingen van respectievelikk 4 en 3 euro per 100 kg melk.  

Het is niet direct een reden voor zorg doordat stijgingen er niet in resulteerden dat prijzen door de 36 euro heen braken. Het betekent wel dat de melkprijs aan zijn tax zit en nieuwe ontwikkelingen nodig zijn om in januari een verdere stijging aan te jagen. De andere kant van medaille is dat de prijs waarschijnlijk stabiel kan blijven en geen stap terug hoeft te doen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden