Inside: Melk & Voer

Waarom er toch ruimte is voor meer melk uit VS

27 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Gedurende 2016 slaagden de VS er in om de maand na maand een plus op te schrijven in de melkaanvoer. Een trend die naar verwachting in 2017 aan gaat houden. Groeiende voorraden maakten dit tot een gevaarlijke ontwikkeling, maar een trendbreuk kon een einde maken aan dit gevaar. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De plussen bleven niet beperkt tot de boterprijs, want ook Nonfat Dry Milk (NFDM) kreeg de kans om door te pakken naar een hoger niveau. Een bijzondere ontwikkeling voor de kerst.

Gedurende de zomermaanden schreven de VS een gestaag stijgende voorraad zuivelfabricaten op. Vooral de voorraad boter begon ondanks relatief goede prijzen op te lopen. Een trendbreuk diende zich in de laatste maanden van het jaar aan. Zo werd er in november een record volume aan boter uit de opslag gehaald. Ondanks dit blijft het volume ruim 21 procent boven dat van een jaar eerder hangen. Houdt de dalende trend aan dan duikt over december, voor het eerst sinds maart 2015, de voorraad boter onder de voorraad van een jaar eerder.    

Eén van de oorzaken dat de balans op de botermarkt weer ten goede gekeerd is wordt gevonden in Canada. Opnieuw kampte het land met een vettekort. In 2017 wordt daarom voor het derde jaar op rij het quotum uitgebreid. Toch voorziet het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) alsnog een goede vraag naar vet over 2017. 

De voorraden nemen af en daarmee het gevaar daarvan voor de markt. Ondertussen blijft het gas er op in de melkaanvoer. Iets wat kan dankzij tekorten op andere plaatsen in de wereld. De nadruk wordt hier op Argentinië gelegd. Het Zuid-Amerikaans land schrijft over een groot deel van 2016 een daling op van gemiddeld 12 procent. In november nam het tekort zelfs toe tot 18 procent. De dalingen in Argentinië compenseren grofweg 75 procent van de plussen in de melkaanvoer in de VS.

Zo ziet het er naar uit dat er niet direct reden is voor zorg vanwege extra liters in de VS. De markt weet er voor nu raad mee. Hoewel het daarmee niet uitgesloten is dat de zomermaanden voor druk op de prijzen gaan zorgen.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden