Inside: Melk & Voer

Spetterend jaareinde voor zuivelhandel

29 December 2016 - Herma van den Pol

Het einde van het jaar komt rap in zicht. Het levert in de melk alweer aantrekkende prijzen op. Doordat Nieuwjaarsdag op zondag valt betekent dit voor de handel ook geen extra belemmering. Nog meer goed nieuws is te danken aan de euro. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de melkaanvoer van West-Europa wordt voorzichtig een begin gemaakt met de tweedeling die waarschijnlijk heel 2017 gaat aanhouden. Zo wordt in Nederland plaatselijk nog een licht stijgende aanvoer gemeld, maar op het merendeel van de plaatsen ziet het er naar uit dat er voorgesorteerd wordt op het fosfaatreductieplan. Wat voor de veehouders van FrieslandCampina binnen afzienbare tijd in gaat. Het levert voorzichtig minder melk op.

In tegenstelling tot Nederland schrijven bijvoorbeeld Duitsland en België weer extra liters melk op. Wat niet wegneemt dat de aanvoer nog steeds ver onder die van een jaar eerder ligt. 

Het levert voor de dagmarkt in verse zuivelfabricaten geen problemen op. In tegendeel. Onder invloed van de goedkopere euro, welke beweegt rond het laagste punt in zeker twee jaar tijd, begint de handel in melkpoeder op te leven. De hogere prijs gemaakt voor het kleine volume wat verkocht werd uit interventie zette het in gang en wordt door de markt nu verder opgepakt.

5,15

euro

per kg af fabriek

Het levert een hogere prijs op voor magere melkconcentraat. Die stijgt naar 1.800 euro per ton droge stof, af fabriek. Een plus van 250 euro per ton. Ook de prijs van room kreeg de kans om weer aan te trekken. Die stijgt van 4,95 euro af fabriek naar 5,15 euro per kg af fabriek. 

In het vet is het de kaas die een pas op de plaats maakt. Daar is het als gevolg van de Kerst heel rustig. De prijs beweegt rond de 3 euro per kg. Voor januari wordt echter op een stabiele vraag gerekend. 

Nederlandse rauwe melk blijft door alle ontwikkelingen hangen op 35 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In Duitsland liggen prijzen lager. Het noorden zet de prijs op 32 euro, tegen 34 euro voor het zuiden. Dit bij 3,7 procent vet geleverd. 

Door de feestweken zit er nog wat onzekerheid in de markt en wordt er rekening mee gehouden dat de komende weken prijzen nog alle kanten op kunnen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden