Spannend is de snijmaïshandel niet te noemen, maar dat neemt niet weg dat er geen handel wordt gedaan. Een vergelijkbare stemming is zichtbaar op de stromarkt. Overigens worden de krappe maïsvoorraden in het zuiden vergroot door stoppende melkveehouders. Een analyse over de voermarkt.
Op de brijvoermarkt is het bijzonder rustig. In die zin dat de prijzen bewegen op een stabiel niveau in de eerste weken van januari. De verwachting leeft dat prijsverlagingen ergens deze winter zich aandienen, maar in week 3 is hier nog geen sprake van. DB-blend, een mengsel van tarwezetmeel en voorgebakken aardappelproduct wordt door leverancier Duynie met 10 cent per procent droge stof in prijs verhoogd, maar daar blijft het ook bij.
Op de ruwvoermarkt is er sprake van een wisselende stemming. Waar de ene handelaar spreekt over een zeer trage handel, kabbelt het bij de ander redelijk door. De prijs van snijmaïs varieert tussen de 55 en 60 euro per ton, afhankelijk van de reisafstand. In het zuiden is de kale ‘vrachtwagenprijs’ 50 euro per ton. Wellicht dat de markt nog een kleine prijsverhoging kan maken, maar de 60 euro per ton als basisprijs gaan we dit voorjaar niet aantikken, zo leeft de verwachting. In het zuiden komen ook overigens ook nog de nodige tonnen van stoppende boeren op de markt en dat compenseert de tekorten ietwat.
Kopende melkveehouders beperken zich in de regel tot kleine leveringen omstreeks de 150 ton. Vrachten van 300 tot 400 ton zijn al even verleden tijd, aldus een handelaar in het zuiden van land. Liever eens per 6 weken een wat kleinere vracht dan dat melkveehouders zich indekken voor bijvoorbeeld een heel kwartaal.
Op de stromarkt zijn het de Franse voorraden die een opwaartse prijsdruk tegengaan. Daarbij is de vraag van bloembollentelers sinds december stilgevallen, terwijl ook de vraag bij paardenfokkers relatief kalm is. Ondanks dat de verwachting leeft dat de prijs nog een stapje kan maken, schuurt een prijs, variërend tussen de 100 en de 115 euro per ton franco boerderij wel tegen de bovenkant aan. Het betalingsmoraal van melkveehouders beschrijven handelaren als overwegend positief.
De maïskoers op de Matif heeft in week 1 een opleving gehad van 174,50 euro per ton, maar is daarna weer teruggezakt tot 167,50 euro op maandag. De opleving kwam vooral doordat de koers overschakelde op het maart contract. Met het huidige prijsniveau zit de markt min of meer op een bodem. Meer in beweging is de sojakoers op de CBoT in Chicago. Door onzekerheid over de Chinese vraag zakte de koers snel weg in de laatste weken van december, maar een stijgende lijft is weer ingezet. Gisteren sloot de koers weer hoger op 383,05 dollar per ton, als gevolg van zware regenval in Argentinië.Â