Inside: Melk & Voer

Drie redenen waardoor melkplas nog kleiner uitpakt

19 Januari 2017 - Herma van den Pol

Bevindt de melkprijs zich nu wel of niet in veilig vaarwater? Het antwoord hangt vooral af van wat de melkaanvoer gaat doen. Vast staat in elk geval dat de aanvoer in november nog slechter was dan voorzien en ook december kleurt alweer rood. Twee redenen waardoor de melkplas nog kleiner uitpakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lagere melkaanvoer is het gevolg van een combinatie van tegenvallend weer en een lagere melkprijs. In het voorgaande seizoen leverde een fikse melkprijscorrectie laat in het seizoen grote verliezen op. Het effect ijlt na in seizoen 2016/17. Daar bovenop blijken onderhandelingen met retail, welke in Australië het merendeel van de melk en zuivelproducten afnemen, lang niet overal vlekkeloos te verlopen en dat kan opnieuw druk op melkprijzen zetten.

In de Europese Unie zijn ook de definitieve cijfers voor november bekend. Het levert een aanvoer op van 11,45 miljoen ton melk. Een min van 3,64 procent in vergelijking met een jaar eerder. Minder melk dan uit een eerdere prognose naar voren kwam. Voor december blijft het sein eveneens op rood. De eerste week van januari levert in Frankrijk en Duitsland wel weer wat kleinere achterstanden op, maar daar staat tegenover dat in Nederland de voorsprong verdampt is.

Droog en warm weer

Nieuw-Zeeland sluit de rij. Na een bijzonder nat voorjaar op het Noordereiland heeft nu droog en warm weer zijn intrede gedaan. Het eist zijn tol van het gras en de voederwinning. Voor december ziet Fonterra dan ook 5 procent minder melk tegenover een min van 6 procent voor het hele seizoen. De tegenvallende resultaten op de Global Dairy Trade (GDT) worden vooral toegeschreven aan een te groot aanbod van volle melkpoeder. De andere kant op geredeneerd kan gesteld worden dat de vraag nog onvoldoende is om meer aanbod te dragen.

Voorzichtigheid blijft dan ook geboden. Wat ook FrieslandCampina op de nieuwjaarsborrel van ZuivelNL bij monde van Roelof Joosten naar buiten bracht. Toch hoeven melkveehouders niet te klagen want hogere prijzen op de vleesmarkt staan in elk geval garant voor een goede opbrengst na de verkoop van vaarzen die omgelopen zijn. Fonterra ziet de huidige ontwikkelingen vooral als een voorbode voor herstel in 2018.     

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden