Januari bewijst zoals altijd een lastige maand te zijn om te achterhalen hoe de wind waait in de melkmarkt. Roelof Joosten, topman FrieslandCampina, illustreerde dit met zijn opmerking dat de melkprijs uiterst fragiel is. Wat helpt is een goedkope euro, maar hoe zit het dan met de tender voor verkoop van magere melkpoeder. Een analyse van Boerenbusiness Melk.
Het is tegen deze achtergrond niet vreemd dat de roomprijs opnieuw een stap terug heeft moeten doen. Deze zakt weg naar 4,50 euro per kg af fabriek. In Duitsland signaleren ze wel weer iets meer vraag vanuit de vershoek, maar in Nederland blijft het zeer stil.
Ook kaas kan hier niet voor lucht zorgen, want het is de cheddar die het bij de derde landenexport door een goedkopere euro goed doet. Een kaassoort die internationaal veel beter in de smaak valt dan Gouda en Edam, welke een kleiner afzetgebied hebben. Als gevolg daarvan is het rustig in de handel van Gouda. Op de Duitse beurs blijft de prijs staan op 3,25 tot 3,35 euro per kg. Mozzarella is wat lastiger te duiden. Zo worden daar bodemprijzen van 2,90 euro genoemd tot een 3,20 tot 3,30 euro per kg. Die laagste prijzen lijken eerder incidenteel dan de markt.
Volle melkpoeder doet in Nederland een klein stapje terug, maar na de stijgingen van de laatste tijd is dit niet direct reden voor zorg. In Nederland komt de prijs uit op 314 euro per 100 kg, tegen 3.150 tot 3.250 euro per ton in Duitsland. Door de dalingen op de Global Dairy Trade (GDT) ligt de Europese prijs boven de Nieuw-Zeelandse prijs. Wat op het wereldwijde speelveld direct een nadeel is, hoewel het merendeel van het Europese product bestemd is voor de binnenlandse markt.
Meer actie is er in de magere melkpoeder. Gedurende de laatste weken van december en begin januari kon er meer product geëxporteerd worden na een tegenvallende novembermaand. Uit de geluiden in de wandelgangen kan opgemaakt worden dat er gedurende de derde tender van magere melkpoeder uit interventie geen product van eigenaar wisselde. Biedingen van 1.950 euro per ton schoten te kort. In Nederland blijft de prijs staan op 217 euro per 100 kg, tegen een 2.100 tot 2.200 euro per ton in Duitsland.
Het verklaart waarom magere melkconcentraat het met een prijsrange van 1.600 tot 1.650 euro per ton droge stof minder rap daalt dan room.
Druk op de grote commodities en amper vraag uit de vershoek drukken het sentiment in de zuivelmarkt. Gemiddeld blijft de prijs van rauwe melk staan op 31,50 euro per 100 kg melk, dit bij 4,4 procent vet geleverd in Nederland. In Duitsland doet de prijs 29 euro per 100 kg melk geleverd. Wat ook niet helpt is dat er ondanks een periode van kou meer melk is dan voorzien. In Nederland beweegt de aanvoer zijwaarts, in Duitsland in lijn met die van 2015 en in Frankrijk begint de achterstand op een jaar eerder ook langzaam iets af te nemen.
Alles bij elkaar begint het toch wat spannender te worden wat er gaat gebeuren met de melkprijs. De onverwacht rappe daling in de versmarkt wekt weinig vertrouwen. Wat de markt echt nodig heeft is minder melk, maar nu het voorjaar nadert ziet het er juist naar uit dat er meer zit aan te komen.