Nederlandse fair trade

Bij welke melkprijs wordt duurzaamheid interessant?

26 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Uit onderzoek van Milieudefensie in samenwerking met het netwerk Grondig komt naar voren dat er onder Nederlandse melkveehouders voldoende animo is om duurzamer te gaan werken. Waarmee bedoeld wordt: werken op een manier die beter is voor mensen, de planeet en de winst. Het enige wat daar voor nodig is blijkt een melkprijs van minimaal 41 cent per kg melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'Dit is duidelijk geen duurzame situatie en leidt onherroepelijk tot problemen zoals milieuvervuiling, schaalvergroting, intensivering en het opvoeren van de melkproductie per koe.' Reden voor de vereniging om een onderzoek onder melkveehouders te houden en te kijken hoe duurzaamheid aangejaagd kan worden.

In totaal deden 2.193 melkveehouder mee. De belangrijkste uitkomst was dat 67 procent van de melkveehouders wil leveren aan supermarkten en zuivelbedrijven met een aantal bovenwettelijke duurzaamheidseisen, mits er 4 cent bovenop een minimumprijs van 37 cent betaald gaat worden. Het levert een totale minimumprijs op van 41 cent per kg.  

Onder de bovenwettelijke eisen voor duurzaamheid wordt verstaan: grondgebondenheid 2,25 gve/ha voedergewassen inclusief jongvee, weidevogelbeheer, krachtvoer uit Europa en niet gmo-soja, weidegang voor koeien en een fair trade prijs voor boeren. Met fair trade wordt een prijs verstaan die niet onder kostprijs ligt. In dit geval de 37 cent die banken hanteren. 

Milieudefensie geeft aan dat in dit dossier een belangrijke rol is weggelegd voor de supermarkt. De plek waar het merendeel van de consumenten zijn eten koopt. 'Supermarkten hebben een belangrijke sleutel in handen om de grote problemen in de melkveehouderij op te lossen.' Onder die problemen vallen stille armoede, het teruglopen van weidegang, kale grasvlakten, schaalvergroting en een stijgende invoer van gmo-soja. Daar bovenop komen nog eens de nadelige effecten van de sojateelt in Zuid-Amerika.  

Begin 2017 heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) aangegeven met een voorstel te komen om duurzaamheidsafspraken mogelijk te maken. Nu kan dit niet doordat ze in strijd zijn met de mededingingsregelgeving. Door dat voorstel wordt het makkelijker om duurzaamheidskosten verder in de keten door te vertalen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden