Langzaam laten de krachtvoerprijzen voor melkvee het laagste punt achter zich. Geen ongewone ontwikkeling aan het begin van het jaar. Tegelijk betekent het ook dat het opletten wordt voor verdere stijgingen. Een analyse van Boerenbusiness Voer schetst twee redenen die maken dat de prijs stijgt, maar geeft er ook een die later in het seizoen wat lucht kan geven.
De overige broksoorten laten wisselende ontwikkelingen zien. Rosé kalverbrok neemt ietsje in prijs toe en komt uit op 25,50 euro per 100 kg en vleesstierenbrok neemt toe tot 23,25 euro per 100 kg. Opvallend genoeg zijn de plussen in de prijzen van varkensbrok veel groter.
De eerste reden dat de stijging in de prijzen voor krachtvoeders bestemd voor melkvee niet als een verrassing komt is de regeling voor de fosfaatreductie. Een onderdeel hierin is minder fosfor in krachtvoer. Binnen afzienbare tijd komt CBS met de eerste rapportage. Iets wat maandelijks gaat gebeuren. Daarin wordt gekeken wat de vorderingen zijn in het terugdringen van de fosfaatproductie.
Door het streven om minder fosfor in voer te verwerken wordt de inzet van koolzaadschroot lastiger. Een product waarvan bekend is dat het een hogere fosfaatproductie aanjaagt. Sojaschroot is een duurdere eiwitleverancier, maar staat wel garant voor minder fosfaat. Allicht dat er meer grondstoffen zijn die in het kader van de fosfaatreductie lastiger in te zetten zijn en daardoor een prijsopdrijvend effect hebben. Een onderwerp wat heel 2017 actueel blijft.
Ook de tweede reden komt van het eiwitfront. De laatste weken kenden de sojabonen een stijgende trend. Dit onder invloed van een goedlopende export en 'technische aankopen'. Niet alleen sojabonen werden duurder ook de prijs van koolzaad neemt toe. Wat waarschijnlijk wijst op een krapper aanbod en gevolgen kan hebben voor de oliewinning uit koolzaad en daarmee het beschikbare volume schroot. Het houdt in dat de prijzen van eiwit, die van krachtvoer meetrekken. Waar tarwe relatief goedkoop blijft en korrelmaïs maar heel voorzichtig in prijs toeneemt.
Een trend die juist voor wat ademruimte kan zorgen is de ontwikkeling van de veestapel. Zowel in Duitsland als in Frankrijk kenden de veestapels een krimp. Spanje heeft het stokje overgenomen als grootste producent van mengvoer, maar dat komt in hoofdzaak door een grotere varkensstapel. Nu Nederland ook nog eens aanstuurt op minder vee, is het realistisch om aan te nemen dat in West-Europa de vraag naar krachtvoer gaat dalen. Dit kan weer resulteren in lagere prijzen in de loop van 2017.
Meer voerprijzen en de historische ontwikkeling