Inside: Melk & Voer

GDT veert op na Chinese viering van oud en nieuw

8 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw wisselende resultaten na de internationale zuivelveiling Global Dairy Trade (GDT). Zo presteerde vet heel goed, herpakte volle melkpoeder zich en is de eindstand bij magere melkpoeder wat teleurstellend. Wat als een positief signaal gezien wordt is het verkochte volume zo vlak nadat de Chinezen oud en nieuw gevierd hebben. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal wisselde er op de veiling 21.273 ton aan product van eigenaar, waar dit een veiling eerder nog 22.030 ton was. Een min van 3,4 procent. De gemiddelde prijs komt uit op 3.537 dollar per ton. Een plus van 1,3 procent in de prijs. 

De fabricaten die in het groen eindigde zijn: AMF (plus 4 procent tot 5.765 dollar), boter (plus 4,9 procent tot 4.593 dollar), lactose ( min 12,4 procent tot 910 dollar), magere melkpoeder (plus 0,1 procent tot 2.608 dollar) en volle melkpoeder (plus 1 procent tot 3.314 dollar). Bij volle melkpoeder, een belangrijke toonzetter op de wereldmarkt gaat de prijs van een min van 0,2 procent tot een plus van 2,2 procent. De enige daling valt in augustus. Niet direct zorgelijk doordat dan Nieuw-Zeeland uit seizoen is.

Magere melkpoeder vraagt om aandacht

Het is magere melkpoeder die vraagt om aandacht. Gemiddeld komt deze in de plus uit, maar het neemt niet weg dat voor de maanden maart, mei, juni en augustus dalingen opschrijven. Voor augustus wordt zelfs een min van 3,2 procent opgetekend. Daar staat een plus van 5,1 procent voor juli tegenover, wat een aanwijzing kan zijn dat de markt rekent op minder aanbod uit de Europese Unie. Het gat tussen de Nieuw-Zeelandse prijs en die van Arla groeide naar 510 dollar.  

Dalingen noteren BMP (min 7,5 procent tot 2.254 dollar), cheddar (min 3,7 procent tot 3.798 dollar) en Rennet Casein (min 0,4 procent tot 6.445 dollar). Vooral cheddar ging met een min van 10 procent voor maart rap onderuit. Het ziet er naar uit dat de druk vanuit de VS en de EU zich laat gelden. 

Alles bij elkaar is het beeld een stuk positiever dan een jaar eerder, maar wat gebeurt er als de melkaanvoer straks gaat stabiliseren. Nu schrijven de EU en Nieuw-Zeeland nog rode cijfers, maar het ziet er niet naar uit dat die trend blijvend is. Nog steeds blijft het aanbod om aandacht vragen. 

1 dollar = 0,9394 euro 

Meer prijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden