Meent Dier&Recht

FrieslandCampina moet kalversterfte terugdringen

13 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 42 reacties

Pakweg een jaar na de ‘kalf bij de koe discussie’, zijn kalveren opnieuw in opspraak in de landelijke media. Over 2015 blijkt dat 13,3 procent van de geregisterde kalveren in het eerste levensjaar dood is gegaan. Dit meldt Nu.nl die zich baseert op gegevens van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Van de geregistreerde kalveren – vanaf 3 dagen oud – zijn er over 2015 circa 350.000 dieren vroegtijdig dood gegaan. Sinds 2010 ziet de Gezondheidsdienst voor Dieren dat de kalversterfte in Nederland oploopt. De voorlopige cijfers over 2016 laten namelijk eveneens een lichte toename zien. Als maatregelen om de kalversterfte terug te dringen roept de Gezondheidsdienst op om kalveren meer melk te geven in de winterperiode, want tijdens de wintermaanden ligt het sterftecijfer namelijk het hoogst. Ook moeten kalveren onbeperkt toegang hebben tot biest.

Volgens de organisatie Dier&Recht kan zuivelaar FrieslandCampina een sleuterol spelen om de kalversterfte terug te dringen. Dier&Recht wil FrieslandCampina daarom middels een petitie oproepen om, met de leden melkveehouders, maatregelen te treffen om de verhoogde kalversterfte terug te dringen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
42 reacties
mdb 13 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873385/FrieslandCampina-moet-kalversterfte-terugdringen]FrieslandCampina moet kalversterfte terugdringen[/url]
Gevolg van regelgeving, waardeloze prijzen voor kalveren, waardoor geen dierenarts bij wordt geroepen ( geld is ook niet meer voor handen)!!

Maak daar maar is een artikel over, ipv alle gevolgen van dramatische prijzen in de melkveehouderij weergeven! ( geld komt op de verkeerde plaats)

Het is bij veel veehouders gewoon op!!!!!
Kalveren verkopen onder de 100 euro, terwijl een dierenarts in het weekend meer kost!

HET HOUDT GEWOON EEN KEER OP
EB 13 Februari 2017
Laten we een een discussie houden over ondermaatse kalveren die niemand wil hebben; die worden gewoon platgespoten op de verzamelplaatsen omdat ze niet aan de "norm" voldoen. In wat voor land leven wij dat wij onze gezonde kalveren moeten laten euthaniseren ??? Boeren zijn bijna genoodzaakt zelf een "handje" te helpen als er te kleine kalveren geboren worden, want niemand wil ze en het kost allemaal klauwen vol met geld. Misschien komt daar het hoge sterftecijfer wel vandaan ??? En dat allemaal dankzij die "regeltjes" waar wij met z'n allen knettergek van worden !!!
mdb 13 Februari 2017
EN ZO IS HET, EN NIET ANDERS!

Ik kots van alle domme regelgeving, zie hier een van de gevolgen!

En van Drie maar kijken of ie nog hoger in de quote 500 komt... bahbahbah
Jan 13 Februari 2017
En FC laat zich wel voor dat karretje spannen. Ze doen alles voor om de consument te behagen, behalve te vertellen hoe het werkelijk allemaal in elkaar steekt.
Kun je weer extra centen verdienen, welke ze eerst afgepakt hebben.
Er moet maar weer eens een periode komen dat het niet van zelf sprekend is dat de schappen vol liggen.
CJ 13 Februari 2017
Gezonde kalveren euthaniseren is te zot voor woorden en totaal niet duurzaam, het enige wat ze ermee doen is afspuiten en dan gaan ze de mestvergister in; erg duurzaam. Laten wij ons met elkaar maar druk maken om andere dingen. Wij hebben hier allerlei beperkingen terwijl er in de wereld zoveel honger is, koeien moeten naar buiten voor het dierenwelzijn (onnatuurlijk gedrag), een paard is ook niet met een zadel geboren, 3 honden op een flat mag ook gewoon, een vogel in een kooi, een vis in een kom. Wij zijn hier in Nederland knettergek met elkaar. De mensen die al die regeltjes bedenken moeten maar gewoon eens aan het werk gaan , dat doen wij ook !!!!
henk 13 Februari 2017
Melkveehouders zijn toch lid van FC? Hebben die geen zeggenschap meer??
Kom op veehouders van FC,Actie tegen die hoge heren van FC!!!!
RN 13 Februari 2017
Frieslandcampina moet onze melk vermarkten, en zich niet overal meebemoeien! Als het kalf niet wil drinken dan houdt het een keer op. de veearts er bij roepen heeft meestal toch geen zin en is te duur de kalveren brengen het het geld niet meer op. van Drie haalt wel kalveren uit het buitenland de grootste rommel halen ze hier naar toe (ziekte in sleep) en als de klep van de auto los gaat liggen de meeste kalveren al uitgeput op de vloer van de auto of zijn dood.
Sens 13 Februari 2017
MOET???
Ach FC wij zitten ook nog op een brief te wachten waarin het te gebruiken wc papier voorgeschreven wordt! Wel wc papier dat ecologisch en biologisch natuurlijk en aan allerlei keurmerken e.d. voldoet. Met ook nog goedgekeurde verpakking natuurlijk. En als we dat niet doen dat we een boete van 200 euro krijgen en ook een verplichte herkeuring moeten betalen!
Gelukkig zijn wij niet de enigen die doodziek worden van al die bemoeizucht van overheid en zuivelaars! De stem van ontevreden boeren zal sterker en sterker worden....
Waar is de tijd dat we als ondernemer zelf dingen mochten bepalen? Van kalfje bij de koe tot koe in de wei en ga zo maar door....
Jan 13 Februari 2017
Helemaal mee eens, met de voorgaande sprekers, er zijn mensen die de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt!!
Weet je , wij moeten werken en behoorlijke uren maken per dag maar we mogen niets verdienen, de handel in de breedste zin van het woord, worden rijk van onze armoede.
Friesland Campina, laat maar eens een tegen geluid horen hoe de vork in de steel zit, wij willen wel goed voor onze dieren zorgen en dat doen we ook, maar we lopen overal vast op de onzinnige regelgeving en slechte prijzen en krijgen met mensen te maken die er totaal geen verstand van hebben en maar van alles roepen en schreeuwen en hoe harder ze dat doen hoe meer ze worden gelooft!!!
Kijk naar de suikerindustrie ze gingen in gesprek over suiker omdat er een totaal verkeerd beeld naar buiten werd gebracht met niet onderbouwde feiten.
Kom op voor de leden!!
Monica 13 Februari 2017
Je ziet nu de gevolgen, als de GD en de NVWA de kalvermelkindustrie ontzien.
Al zijn de afwijkingen in de kalvermelk aantoonbaar aanwezig, de GD zal de afwijkingen niet kunnen of willen constateren.
Ondanks herhaalde meldingen bij de NVWA dat kalvermelk niet goed is of te lage eiwit/energiegehalte bevat, wordt hier niets mee gedaan. Dit vertaald zich in een hoger sterftecijfer in de winter.
Het is niet alleen de weerstand van de kalveren maar zeker ook het energiegehalte in de kalvermelk.
Ard Eshuis 13 Februari 2017
@Monica: Wat een onzin schrijf je daar zeg, net als Dier en Recht... Als er al minder energie in de kalvermelk zit, kun je daar op de winterdag gewoon een liter extra van geven.... Ga je eens in de materie verdiepen, bezoek eens een melkveehouder...
Ilona 13 Februari 2017
Is het wel terecht dat de GD deze cijfers naar buiten brengt?
Schendt de GD hier niet de bescherming van de UBN (Uniek Bedrijfs Nummer).
Hoe is het mogelijk dat de Nu.nl hier wel informatie krijgt en dat veehouders moeten betalen voor algemene informatie bij de GD.
Wanneer houdt de GD een keer op met prive informatie van de UBN nummers te verstrekken aan derden?
Henk 13 Februari 2017
Waar is de tijd gebleven dat wij vrije ondernemers waren,wij staan toch niet op de loonlijst bij FC
EB 13 Februari 2017
@Henk; die tijd komt nooit meer terug zolang je bij FC zit. Wij boeren dragen alleen nog het financiële risico en voor de rest moeten we onze mondjes dicht houden en gewoon doen wat FC ons opdraagt.........en tja....opstappen heeft geen zin. Ze hebben je volledig in de tang !!!
Fortissimo 13 Februari 2017
Ik herken me helemaal niet in de oplopende sterftecijfers. FC moet melk verwaarden en zich ver houden van het dagelijks management van boeren, de heren van FC kunnen de eigen tent nog niet eens runnen. Melkveehouderij in NL moet in hoog tempo IBR en BVD uitbannen. Daarnaast moeten vaccinaties zoals tegen rota corona virus gemeengoed worden op NL'se bedrijven. Kalf gelijk weghalen bij de koe en navels ontsmetten en voorzien van een navelklem. Dag 1 en dag 2 minimaal 4, maar beter nog minimaal 6 liter biest (al dan niet van de eigen moeder, dat is niet het belangrijkste), vanaf dag 3 onbeperkt aangezuurde melk verstrekken middels speenemmers. Periode 1 oktober tot 1 april kalverbodywarmers verplichten. Alle kalveren huisvesten in huisvesting (liefst losse boxen) voorzien van 10 cm strolaag en liefst niet in iglo's. Kalverhuisvesting elke ronde schoonspuiten. Consequent werken is doorslaggevend.
Toon 13 Februari 2017
Volgend jaar essentieel bij focus planet wat ik je zeg
B V 13 Februari 2017
Dit jaar komen er van mij nog een aantal bij....ik moet reduceren...vanaf 2014 de grond met 50% uitgebreid in 2015 eindelijk een vergunning voor een nieuwe stal...en het bedrijf van mijn ouders overgenomen 2016 uitbreiden veestapel zodat ik in balans ben....nu moet ik al mijn jongvee af laten slachten...terwijl ik geen fosfaat overschot heb....als ik de fosfaatrechten die ik gekocht heb en het voerspoor volg mag ik volgend jaar meer vee houden dan ik nu heb...en het mooiste komt nog...ik doe al jaren niet meer mee aan derogatie!
mdb 13 Februari 2017
De dag komt heel snel dichterbij dat ik er mee ga stoppen, met dat van buitenaf verschrikkelijk rot gemaakte beroep!

En wij??? laten alles over ONZE rug gebeuren!
Waar zijn de boeren van weleer, die opkwamen voor hun rechten en bedrijven???
Stelletje gezapige murw geslagen gasten zijn we geworden
Boer Joop 13 Februari 2017
De zuivel is aan zet voor een melkprijs van minimaal 50 eurocent Dan komt het met de gezondheid van de boerenbedrijven en hun vee ook weer goed ! Zoals het nu is kan het niet meer Geen geld dan is ook geen gezonde bedrijfvoering mogelijk !!!!!
mbkl 13 Februari 2017
weten de heren wel hoe het in de praktijk ervoor staat kalveren voor € 15,== afleveren (kuikalf) en dan ruim 14 dagen voer verstrekken wie gaat daar voor werken daar moet gewoon veel geld en energie voor noppes worden bijgelegd, elke boer doet zijn best om een kalf in leven te houden maar is aan heel veel regels gebonden ook qua medicijnen mag niet boven de dierdagdosering uitkomen.Ga eerst eens bij de boer werken en kijk ook naar het kostenplaatje dan zou iedereen zijn mond houden met al die verzonnen regeltjes een papiermassa die in orde moet worden gehouden een boer is een alleskunner ondernemer boekhouder veearts controleur schoonmaker landschapsverzorger en ga zo maar door.
marcel 13 Februari 2017
nou college boeren ik zou nog wat meer koeien in stal zetten dan hebben met ons alle ook meer kalveren voor de markt die al vol is we graven ons eigen graf. het nooit genoeg altijd meer .
we krijgen onze nek niet vol!!!!
Arja 13 Februari 2017
Als je de kalveren goed verzorgd, de koeien in de transitieperiode een goed rantsoen voorschotelt hoeft er zelfs niet één kalf dood te gaan is mijn ervaring! En kun je zelfs nog een goede prijs voor je kalf krijgen.
Ton Westgeest 13 Februari 2017
De kalveren goed verzorgd, de koeien in de transitieperiode een goed rantsoen, vanaf dag 3 onbeperkt aangezuurde melk verstrekken middels speenemmers, kalverbodywarmers verplichten. Alle kalveren huisvesten in losse boxen) voorzien van 10 cm strolaag, niet in iglo's. Kalverhuisvesting elke ronde schoonspuiten.
Kijk met z'n allen verzinnen we de nieuwe regels voor volgend jaar, en die komen erbij en er gaan geen regels af. Zo doen we dat...... We maken het die mutsen van de melkfabriek zo makkelijk!!!
geert 13 Februari 2017
Komt door de regelgeving,de boer heeft door de enorme hoeveelheid administratie te weinig tijd voor de dieren ,als je iets niet goed in vult, is dat een misdrijf, kost het soms aan boetes meer dan een nieuwe auto,Door de lage melkprijs is extra personeel ook niet te betalen.
geert 13 Februari 2017
Friesland-Campina heeft meer personeel in dienst dan dat er leden -melkveehouders zijn
geert 13 Februari 2017
De boer zit klem tussen goed boer zijn en veel administratie ,dat is de schuld van de overheid en de te lage melkprijzen van de zuivelfabrieken. KIJK MAAR NAAR BOER ZOEKT VROUW, BOEREN HEBBEN GEEN RIJK SOCIAAL LEVEN,HET IS NOG ERGER. Zondags tijdens het eten vragen de kinderen aan moeder,wie is toch die meneer die voor ons het vlees snijdt ?
Hella Groenestein 13 Februari 2017
Mijn vraag aan RFC is deze: als ik (dierenarts) dan dat kleine kalfje met veel moeite (en kosten) gered heb, wat gebeurd er dan mee?
Dierenarts Hella 13 Februari 2017
Mijn vraag aan RFC is deze: als ik dan dat kalfje gered heb met veel moeite (en kosten). En als de veehouder het dier conform de regels op de geboorte dag opgeeft, wat gebeurd er dan met het (te) kleine kalfje?
geert 13 Februari 2017
Honderdduizenden melkkoeien moeten nu voortijdig afgeslacht worden vanwege de fosfaatwet,hierop geeft de overheid zelfs nog subsidie. Nu moeten we ons druk maken over die kalfjes ,die soms toch al weinig levenskansen hebben en soms weinig waarde hebben en dan heel dure medicijnen nodig hebben die duurder zijn dan de waarde van het kalf. Wie is er dan gek in Nederland? De overheid ,de burger of de boer.Een boer heeft al genoeg rekeningen te betalen en daar maakt de overheid of burger zich geen zorgen over
EB 13 Februari 2017
@Arja; Als je mazzel hebt krijg je 15 euro voor je vaarskalfjes (goeie prijs, of niet soms), Als je pech hebt 5 of 0 euro. Vervolgens heb je een stiertje; 3 weken te vroeg geboren, die krijg je binnen de wettelijke termijn van 5 weken niet op peil, wat doe jij daarmee dan ????? Daar blijven we dan toch maar mooi mee zitten, of niet soms.......
wilma 13 Februari 2017
Het is goed dat er wordt nagedacht over de te lichte kalfjes en het nu ter discussie komt.
Je hebt verantwoording als boer, jij hebt het wel en wee in handen van het dier.
Je bent het boer zijn niet waard als het leven van een dier niet meer telt en je een klein kalfje laat verkommeren !
De sector moet zich hard maken voor een import verbod van kalveren en opfok mogelijkheden voor lichte dieren.
en ps..... je werkplezier is niet altijd in geld uit te drukken, als die paar honderd euro je de kop kost als boer, kan je de boel beter direct verkopen !
( zegt een zwaar gefinancierde boer)
Johan S 13 Februari 2017
Ben het met Arja eens, terwijl ik s nachts geen kalf geef en niet ieder hokje na leeg schoonmaak dat maakt bij mij niets uit en ben ik te lui voor. Ik ben 5 jaar geleden onbeperkt koud poeder gaan voeren.Soms l 1 dag voedingsdiaree. Zijn flinke kalvers na 4 weken. Tegen mdb zou ik zeggen , maar goed dat van Drie er is waar moet je anders heen met de kalvers? en als je stopt met melken kan je kalvers gaan mesten. Je hebt ze goedkoop.
peterkremer 13 Februari 2017
Waar maakt men zich nou druk om kalveren doodspuiten, na 3 dagen of na 2 jaar
Op 2-7-2015 had ik 20 kalveren van 0-1 jaar daar mogen mbt de fosfaatwetgeving op 2-7-2017 maar 5 van overblijven. #emotiepolitiek
henk 13 Februari 2017
Beste collega's, het lijkt mij verstandig dat iedere veehouder die nog lid is van LTO direct het lidmaatschap opzegt. Het is toch te gek voor woorden dat een standsorganisatie als LTO niets en ook niets doet voor de veehouderij.
Eerst schreeuwen vrij melken voor 2-7-2015 stal vol zetten nu vol gas koeien slachten.... Geen tegenwoord geven alleen maar ja knikken.
Als het zo doorgaat gaat het hollend achteruit.
Ik hoop dat er een hoop ogen open gaat.
geert 13 Februari 2017
Door het verbod of de druk om minder antibiotica te gebruiken stijgt het aantal dode kalveren. Moeten ze in ziekenhuizen ook eens proberen !
jos verstraten 14 Februari 2017
Teleurstellend, de meeste reacties hierboven. Het zou idd belachelijk zijn als RFC boeren moet verplichten te investeren in de zorg voor kalveren.
Dat is een boer namelijk aan zijn eigen stand verplicht.
Een aantal zoekt excuses die onacceptabel en onaanvaardbaar zijn.
Antibiotica, de lage melkprijs, de lage waarde van kalveren, van drie, klinklare onzin. Boeren die deze argumenten durven te gebruiken om daarmee onnodige kalversterfte te vegoeilijken daar schaam ik mij voor en zijn een schande voor de sector.
Was getekend,
Jos Verstraten
Mvg 14 Februari 2017
Brave jos, wat weer een antwoord conform de opinie van de heersende elite die het werk laat opknappen door de gewone boer. Er moet DRAAGVLAK zijn onder boeren alvorens allerlei onzin in te voeren.
Peter 14 Februari 2017
Jaren geleden was een kalfje nog goud waard en wat is het nu waard Jos Vertsraten? Roepde frc en LTO niet we willen meer melk, dus ook meer kalveren!
Peter 14 Februari 2017
En ik vind dan ook dat het bestuur rfc en lto zich dan ook zwaar schuldig heeft gemaakt aan de negatieve prijsvorming van melk en kalveren door als maar meer te roepen. En nu roepen ze minder minder. Opstappen zo'n bestuur. Ik ben sinds 2014 niet in gve's gegroeid en heb dus recht van spreken meneer Verstraten! Ik schaam me diep voor mensen zoals u!
bas 14 Februari 2017
Waar is gezondheidsdienst voor dieren bij de Oostvadersplassen?Het is gewoon schandalig wat daar aan de hand is.De reden is de hetzelfde als bij boeren:geen geld.Alleen dat gaat onder het mom van de natuur,ONZIN.
geert 14 Februari 2017
De regioraden van RFC lopen blindelings achter het bestuur en directie,anders pas je ook niet in de regioraad,ze worden van te voren al gescreend
geert 14 Februari 2017
Jos Verstraten,als ze in ziekenhuizen het antibioticagebruik verminderen of helemaal verbieden stijgt daar ook het sterftecijfer,anders waren ze er al lang mee gestopt.
ak 14 Februari 2017
160000 koeien productieve koeien worden geruimd mede mogelijk gemaakt door friesland campina en hun leden en nu de aandacht proberen af te leiden naar de kalfjes en dat het de schuld van de boeren is het lijkt of fc leden op de ledenvergadering gehersenspoeld worden elke keer worden ze gekker
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden