Inside: Voermarkt

Bierbostel geeft flauwe voermarkt toch wat smaak

7 Maart 2017 - Wouter Baan

Een tamme vraag op de ruwvoermarkt, meer handel in stro en een levendige vraag naar bijproducten kleuren de stemming op de voermarkt in de eerste week van maart. Daar waar betere melkprijzen de stemming verbeteren, trekt de GVE-regeling juist weer een rem op de handel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de GVE-regeling sinds begin maart officieel in de lucht is, komt tot uiting in de slachtcijfers en de veeprijzen. Over week 9 kleuren de noteringen van Vee&Logistiek voor de tweede week op rij in het rood. Waar de prijzen in week 8 met 10 cent per kilo naar beneden toe werden bijgesteld moesten de prijzen afgelopen week 5 cent inleveren. De reden van dit alles is een ruim aanbod van worstkoeien, waardoor slachterijen gedwongen worden om de slachtcapaciteit op te rekken.  

Betalingsmoreel is verbeterd sinds melkprijs hoger staat

De oplopende slachtcijfers bieden dan ook weinig perspectief voor prijsreuring op de ruwvoermarkt dit voorjaar. De vraag naar snijmaïs heeft gedurende de wintermaanden weinig oplevingen gekend en ook deze week spreken handelaren van een matte vraag, waarbij vanaf 58 euro per ton, franco geleverd, zaken kan worden gedaan. Het gegeven dat het vorig jaar een goed groeiseizoen was, maakt dat de ruwvoermarkt over de hele linie in een rustig vaarwater beweegt. Over het algemeen zitten melkveehouders ruim in het maïs en kuil, waardoor aankoop minder urgent is, zeker nu omvang van de veestapel op veel bedrijven afneemt.

Gek genoeg heeft de stromarkt weinig te duchten van deze matte stemming. Over het algemeen worden er genoeg transacties gedaan om aan het rijden te blijven, zo omschrijven meerdere handelaren de situatie op de markt. De prijzen beginnen vanaf 110 euro per ton voor tarwe stro en 115 euro voor gerstestro. Er is geen aanleiding is om te verwachten dat de prijzen op korte termijn in beweging komen. 

Ook de vraag naar bijproducten is niet teleurstellend. Handelaren spreken dat producten als bierbostel, graanborstel een aardappelsnippers populair zijn in de rantsoenen op veel melkveebedrijven. Het aanbod dat beschikbaar wat wekelijks beschikbaar is, wordt daarom vlot afgezet. Gezien bierfabrikanten traditie getrouw de productie in het voorjaar opvoeren, is de verwachting dat het aanbod toeneemt, waardoor de beschikbaarheid niet in gevaar komt.   

Op de brijvoermarkt worden broodmeel, robiscopelletsets en power fe door Duynie met een kwartje naar boven toe bijgesteld. Brood nat plust met 20 cent, terwijl hamino (kleie, spezial en starke) met 5 cent worden opgeschroefd. Het is de tarweprijs op de Matif, die sinds een paar weken boven 170 euro per ton noteert, wat een prijsopdrijvend effect geeft. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden