Inside: Melk & Voer

Wat brengt zuivelmarkt verder uit balans?

8 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

Korte tijd slaagde de zuivelmarkt erin om een soort van balans tussen vraag en aanbod te handhaven. Na een kleine stap terug direct na de jaarwisseling konden de prijzen zich op de wereldmarkt daardoor redelijk handhaven. Begint maart is de wind echter gedraaid, waardoor de balans weer behoorlijk zoek is. Meer in een analyse voor de insiders van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkpoeder werd een week eerder bij de presentatie van de jaarcijfers van FrieslandCampina door Roelof Joosten (CEO) al bestempeld als het probleemkind. Als het even mogelijk is wordt dan ook getracht de melk vooral niet naar melkpoeder te verplaatsen. De GDT onderstreepte maar weer eens wat er aan de hand is op deze markt.

Gemiddeld genomen noteerden de zuivelfabricaten een min van 6,3 procent wat de prijs laat uitkomen op 3.512 dollar per ton. Het verkochte volume komt uit op 22.328 ton, een plus van 9 procent. Het grilligste product, karnemelkpoeder, noteerde deze veiling zelfs weer een stijging van 8,4 procent. Ook boter zette nog een plus neer van 1,2 procent en weet daardoor door te pakken naar 4.653 dollar per ton.

Tot zover de groene cijfers. Daarna kleuren de mutaties rood. AMF komt door een min van 0,8 procent uit op 5.653 dollar, cheddar doet 3.435 dollar (min 4,2 procent), lactose 924 dollar (min 4,3 procent), Rennet Caseïne schrijft 5.678 dollar op (min 6,6 procent), volle melkpoeder komt uit op 2.782 dollar (min 12,4 procent) en magere melkpoeder schrijft 2.118 dollar (min 15,5 procent).        

Merendeel van SMP bleef onverkocht 

Volle melkpoeder en magere kelderen door de verliezen naar de stand van begin oktober. De winsten geboekt dankzij de lagere aanvoercijfers in Nieuw-Zeeland zijn hiermee weer verdampt. Het merendeel van het volume aan SMP bleef overigens onverkocht of ging weg tegen de onderprijs. De laatste veilingen kon het product nog wel goed geplaatst worden. Ietsje vriendelijker waren kopers voor volle melkpoeder. Verliezen van 10,9 procent voor augustus tot 14,6 procent voor juni. De magische grens van 3.000 dollar verdwijnt weer uit zicht.

Grote zorgen over het effect van de veiling op de prijs van Fonterra zijn er nog niet, maar het kan wel zijn weerslag hebben op de openingsprijs van seizoen 2017. Het belangrijkste signaal wat deze veiling echter geeft is dat de balans tussen vraag en aanbod nog steeds heel erg fragiel is en dat er nog steeds te veel aanbod is op de wereldmarkt. Ietsje minder melk in de Europese Unie (EU) is in dit scenario onvoldoende om de hoognodige ademruimte op de markt te scheppen.

Ondertussen hapert de melkstroom in Australië nog steeds. Voor januari schrijft de regio een min op van 5,9 procent. In het kader van alle beetjes helpen goed nieuws, maar meer verlichting moet komen uit de hoek van de VS, EU en Nieuw-Zeeland. Tevens is meer vraag welkom, maar nu Rusland kritisch begint te kijken naar product uit Nieuw-Zeeland gaat het sein voor de markt weer op oranje en nadert er een lastige periode. 

1 dollar = 0,9476 euro

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden