Over februari

Eerste grote stap terug in melk sinds einde melkquotum

14 Maart 2017 - Herma van den Pol - 2 reacties

Januari bracht een onverwachte verrassing wat betreft de melkaanvoer, maar februari voldoet wel degelijk aan de verwachtingen. De min in de Nederlandse melkaanvoer is zelfs groter dan de tussenstand van FrieslandCampina deed vermoeden. 

3,5

procent

minder melk over februari

Over februari komt de Nederlandse melkaanvoer uit op 1,12 miljoen ton melk. Een min van 3,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is de eerste noemenswaardige stap terug in de melkaanvoer sinds het einde van het melkquotum. Eerder leverden de maanden november en december al resultaten op in lijn met een jaar eerder. Januari maakte een einde aan die trend door weer een plus ten opzichte van het jaar ervoor op te leveren, maar in februari gaat de aanvoer toch weer omlaag.       

De cijfers rondom de melkaanvoer sluiten hiermee aan op de slachtcijfers van de laatste weken. Ook steunt het de mindere vraag naar veevoer. Het vetpercentage deed een klein stapje terug en komt uit op 4,52 procent, wat resulteert in een vetproductie van 50.665 ton.

Tegelijk telt februari 2017 een dag minder dan februari 2016, wat ook weer een ander beeld oplevert. De dagproductie voor februari 2016 komt uit op 40.045,6 ton melk, tegen een dagproductie van 40.022,2 ton melk in februari 2017. Dan komt de teruggang op basis van dagproductie uit op 0,06 procent. Wat een daling is die min of meer in lijn ligt met die van november  2016.     

Over heel 2017 komt de melkaanvoer uit op 2,35 miljoen ton. Dit was een jaar eerder nog 2,38 miljoen ton melk. Een daling van 1,19 procent.

Het geeft ook iets meer inzicht in de nationale melkplas in vergelijking met het aandeel van FrieslandCampina. Daarover meer later deze dinsdag in een analyse van Boerenbusiness Melk speciaal voor insiders.  

Meer aanvoercijfers 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Gerald 14 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873781/Eerste-grote-stap-terug-in-melk-sinds-einde-melkquotum]Eerste grote stap terug in melk sinds einde melkquotum[/url]
Een min van 0,06% zou ik niet met een "grote stap terug" durven bestempelen, tien melkauto's in een hele maand minder, voor heel Nederland,...
a. 14 Maart 2017
er zijn leugens er zijn grote leugens en er zijn statistieken
leonardo2 16 Maart 2017
zal die communisten in brusssel een zorg zijn als ze de boeren in NEDERLAND maar in de grond kunnen STAMPEN NEDERLAND zal en moet op knieen wat een kl---ten volk mag hoopen dat het in frankrijk anders gaat met de verkiezingen!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden