Inside: Melk & Voer

Hoeveel koeien laten rigide regels nog toe?

14 Maart 2017 - Herma van den Pol

Doorgaans begint rond deze tijd van het jaar de vraag naar voer toe te nemen. In 2017 is de situatie net even anders. Het is niet de vraag of er voer te krijgen is en tegen welke prijzen, maar hoeveel vee er eigenlijk gevoed moet worden. Kortom hoeveel koeien laten de rigide regels nog toe? Meer in een analyse voor de insiders van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cruciaal hierin zijn de vragen; hoeveel vee er op 2 juli 2015 aanwezig was en hoeveel bekjes er op 1 oktober 2016 gevoed moesten worden? De antwoorden bepalen hoeveel vee er nog gehouden mag worden, dan wel aangekocht mag worden. Naar verwachting gaan de fosfaatrechten pas op 1 januari 2018 in en krijgen veehouders weer de kans om in te grijpen. In 2017 kan dit nog niet. Het is buigen of betalen. Alleen grondgebondenheid in de absolute zin van het woord, zonder fosfaatreferentie, kan dit voorkomen.

Het betekent dat toch al relatief kleine bedrijven om wat voor reden dan ook een vijfde van de veestapel moeten opruimen. Meer dan tien koeien op een kudde van vijftig koeien wordt in het veld dan ook teruggezien. Wat onvermijdelijk inhoudt dat ook kostbare dieren weggedaan moeten worden.   

Ondertussen zijn de prijzen voor slachtkoeien naar 2 weken van dalingen weer gestabiliseerd. Vee & Logistiek zet voor 'U' een prijs weg van 3,45 tot 4,25 euro per kg tot een 1,45 tot 1,75 euro per kilogram voor worstkoeien eerste kwaliteit. Ondertussen verhoogde Bunnik voor week 11 de prijs juist weer. U gaat daar naar 3,55 tot 4,60 euro waar 'O' nog stijgt naar 2,30 tot 2,70 euro. De prijs voor worstkoe eerste klas blijft staan op 1,75 tot 2 euro. Tweede klas stijgt naar 1,50 tot 1,75 euro. 

4.000

hectare

minder door stoppers?

De prijsverhoging strookt niet helemaal met het beeld dat grote slachters schetsen. Zij spreken namelijk toch echt van wachtrijen. Daar bovenop komen nog de 497 aanvragen van de stoppersregeling. Hiervan wordt toch verwacht dat deze op korte termijn de beschikking ontvangen.

Al de ontwikkelingen tezamen hebben zijn weerslag op het voerfront. Zo zijn de bestellingen van maïszaad heel laat, aldus veredelaar en aanbieder van landbouwzaaizaden Limagrain. De stoppersregeling kan betekenen dat er 4.000 hectare minder komt. Echter, kan het ook betekenen dat ze juist meer maïs zaaien, omdat ze niet aan de derogatie mee hoeven te doen. De zaadleverancier schat in dat het areaal daalt naar 205.000 hectare.  

Ondertussen worden tekorten in het zuiden opgevangen door meer gras in te zetten in het rantsoen. De voerhandel is daar ook overwegend rustig. Sowieso zijn bijvoorbeeld voeraardappelen amper tot niet verkrijgbaar. Meer vraag is er naar bierbostel en aardappelsnippers. Wordt er toch maïs verhandeld dan gebeurt dat tussen de 56 en 60 euro per ton franco boerderij. Wat inhoudt dat er ook geen verkoopdruk bestaat.

Op plaatsen alweer muizenoverlast

Wat er ook aan zit te komen, is het nieuwe weideseizoen. In de noordelijke provincies was er op plaatsen al sprake van muizenoverlast, maar de laatste twee weken heeft de stevige regenval iets van die overlast weggenomen. Het houdt wel in dat het opletten is voor melkveehouders om erger te voorkomen. De overlast wordt in vergelijking tot twee jaar geleden wel als minder heftig omschreven. 

In de grote commodities eindigde de meeste grondstoffen door diverse ontwikkelingen lager. Ook gaat de zoektocht in Nederland naar vervangers van soja met een lager fosforgehalte door. Vooral alkagrain lijkt daarin veelbelovend.

Voer en prijzen houden de gemoederen maar matig bezig. Het is vooral de zoektocht naar mogelijkheden om vee te behouden en soms om überhaupt vee te mogen houden die in 2017 de boventoon voert.  

Meer veeprijzen

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden