Impact verwaarloosbaar

Turkse uitwijzing Nederlandse koeien bizar

16 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Met nog geen 2 miljoen euro aan uitvoerwaarde in 2016 zal de terugstuuractie van de Turkse vereniging van Vleesproducten, en wat daar mogelijk nog verder uit voort komt, weinig schade aan de Nederlandse vleessector berokkenen.

Uit protest tegen het spreekverbod in Nederland van de Turkse ministers vorige week, wil de vereniging 40 koeien uit Nederland terugsturen. De symbolische actie van een groot melkveebedrijf in de westelijke provincie Çanakkale komt in Nederland nogal bizar over. Ook zou de vereniging in de toekomst geen dierlijke producten meer uit Nederland willen halen. Turkije zou zich volgens de Turkse vleesproducenten moeten richten op eigen fokkerij.

Mochten de Turken daadwerkelijk vlees en vleesproducten gaan bannen, dan zal het verlies beperkt blijven

Gezien het volume levende dieren dat Turkije uit Nederland haalt, zal de impact wel meevallen. In 2016 ging er voor een waarde van 1,7 miljoen euro de Turkse grens over, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2015 en 2014 lag dat lager met 1,3 en 1,2 miljoen euro. Van 2010 tot en met 2012 ging het om veel meer dieren. Toen ging het om beragen tussen de 4,2 en 6,4 miljoen euro.

Vergeleken met andere afnemers is de huidige afzet helemaal niet zo hoog en ligt op of onder het niveau van bijvoorbeeld Luxemburg, Slovenië en Slowakije. Een afnemer als de Verenigde Staten kocht de afgelopen twee jaar voor ongeveer 211 miljoen euro aan levende dieren. België zit op 340 miljoen euro.

Mochten de Turken daadwerkelijk ook vlees en vleesproducten gaan bannen, dan zal het verlies beperkt blijven. In 2015 en 2016 ging het om een waarde van 4,5 en 3,3 miljoen euro. Vergeleken met andere Europese landen is dat een schijntje. Landen als Saoedi Arabië en Letland zaten vorig jaar veel hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
peter 16 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873814/Turkse-uitwijzing-Nederlandse-koeien-bizar]Turkse uitwijzing Nederlandse koeien bizar[/url]
Dan ruilen we de koeien toch om voor varkens...en stuur in vredesnaam alle andere zwijnen ook maar mee !!
Jan E. 16 Maart 2017
Wat zullen die koeien blij zijn dat ze weer terug mogen.
Abonnee
Vrij grof 19 Maart 2017
Kunnen de hoofddoekjes ook weer af. Lol.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden