Inside: Melk & Voer

Voor het eerst sinds 2011 telt EU minder melkkoeien

21 Maart 2017 - Herma van den Pol

Voor het eerst in 5 jaar tijd schrijft de Europese Unie (EU) geen stijging op in de kudde melkkoeien. Dat de daling nog vrij beperkt blijft, valt toe te schrijven aan de plussen in Ierland, Nederland en Polen. Echter, ook daar waait de wind begin 2017 uit een andere hoek. Toch is het opletten zo blijkt uit de aantallen jongvee jonger dan 1 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer melkkoeien
De daling van 2015 op 2016 houdt niet in dat alle Europese lidstaten minder melkkoeien tellen. Zo zetten zowel Nederland als Ierland een plus weg van 4,5 procent. In Nederland groeide het aantal melkkoeien van 1,72 miljoen dieren naar 1,79 miljoen dieren en in Ierland steeg het aantal dieren van 1,24 miljoen stuks naar bijna 1,30 miljoen stuks.

De derde plaats, qua groei, gaat naar Polen. Daar werden 1,24 procent meer melkkoeien geteld. Wat een groei vertegenwoordigt van 2,13 miljoen dieren naar 2,16 miljoen melkkoeien. Duitsland, het land binnen de EU met de meeste melkkoeien, schrijft 1,6 procent minder koeien op en telt nog 4,22 miljoen dieren. In Frankrijk daalde het aantal met 0,8 procent naar 3,63 miljoen dieren.

4,4

procent

minder vaarzen van 2 jaar en ouder

Uitbreiding melkveestapel gestopt? 
De hamvraag is nu of hiermee de groei van de kudde tot een stop is gekomen? In Nederland is het antwoord sowieso ja. Dit komt door de Regeling fosfaatreductie 2017. Tegelijkertijd melden de Ieren hogere slachtcijfers.

Alleen in Polen zijn niet direct signalen die wijzen op een stagnatie van de groei. Tot er gekeken wordt naar het aantal vaarzen van 2 jaar en ouder. Dit aantal neemt met 4,4 procent af. Wel wordt er een stijging gezien, van 2,8 procent, in het aantal dieren vanaf 1 jaar en 2,2 procent bij het aantal dieren jonger dan 1 jaar. Wat kan wijzen op een stagnatie of een krimp in 2017, maar weer groei in 2018.  

Cruciaal in dit verhaal is wat voor effect de aantrekkende melkprijzen hebben op het handelen van melkveehouders. Daarvoor is het cijfer over de vrouwelijke kalveren jonger dan 1 jaar relevant. Ook die groep zet een daling neer om door een min, van 1,1 procent, uit te komen op 12,88 miljoen stuks. 

In de grote zuivellanden binnen de Europese Unie zijn de ontwikkelingen als volgt: Frankrijk min 8 procent, Duitsland min 1 procent, Het Verenigd Koninkrijk plus 2,1 procent, Nederland min 3, 2 procent en Italië plus 7,2 procent. Zelfs in Ierland stagneert de toename bij een half procent.

Zo op het eerste gezicht heeft de hogere melkprijs nog amper effect gehad, wat te verklaren is door de lange periode waarin de melkprijs laag was. Melkveehouders hebben nog een gat te dichten voor er ruimte komt voor extra investeringen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden