Inside: Melk & Voer

Kan Fonterra melkprijs boven 30 euro houden?

22 Maart 2017 - Herma van den Pol

Volatiel. Dat is het woord waarmee Nieuw-Zeelands grootste verwerker van melk de wereldwijde zuivel samenvat. Is dit positief of negatief? Op die vraag geeft een schets van de interim resultaten het antwoord. Iets wat duidelijk is, is dat het onvermijdelijk gevolgen heeft voor de melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Basis blijft in maart staan 
Seizoen 2016 ging iets beter van start. Het openingsbod kwam uit op 4,75 NZ-dollar, daarna pakte de basisprijs door naar een 5,25 NZ-dollar om in november uit te komen op 6 NZ-dollar. Die basis blijft in maart staan. Wat neerkomt op 28,56 euro per 100 kg melk. Dit danken de melkveehouders vooral aan een stabiele vraag en relatief constante prijzen.

Wat inhoudt dat de rode cijfers, die in de laatste veilingen van de Global Dairy Trade (GDT) domineren, de basisprijs nu in elk geval met rust laten. Toch houdt het ook niet in dat Fonterra immuun is voor de trendbreuk. Die trendbreuk maakt dat prijzen sinds de jaarwisseling onder druk staan. Zo wordt het dividend verlaagd van 0,50 tot 0,60 NZ-dollar per kg MS dividend tot 0,45 tot 0,55 NZ-dollar per kg MS. Het levert een totaalprijs op van 6,45 tot 6,55 NZ-dollar per kg MS, 30,70 tot 31,18 euro per 100 kg melk, bij 4 procent vet en 3,3 procent eiwit.

De totaalprijs blijft ondanks de verlaging van het dividend boven een prijs van 30 euro pr 100 kg melk staan. Wat niet wegneemt dat het om een verlaging gaat van om en nabij de 24 cent per 100 kg melk. 'De impact van meer volatiliteit op de productstromen vertaalt zich in de resultaten van het onderdeel ingrediënten. Het levert krimpende marges op. Daar komen de extra liters melk, waar de herfst zicht op geeft, nog eens bij. Het kan druk zetten op de inkomsten in de tweede helft van het jaar.'  

Dividend iets omlaag 

Najaar verzacht de pijn
Bij alles geeft Fonterra aan positief gestemd te zijn, maar tegelijkertijd voorzichtig te blijven. Het was, onder meer, de reden melkveehouders van tevoren een groter voorschot te betalen. Goed nieuws, want de lagere melkproductie in het voorjaar heeft ook zijn weerslag gehad op de rendementen van melkveehouders. Zo begon Fonterra het jaar met de verwachting om 7 procent minder melk te collecteren, door tegenvallers in het voorjaar. Ondertussen heeft het goede najaar de pijn iets verzacht en heeft Fonterra haar prognose bijgesteld naar een min van 3 procent.        

In totaal stegen de inkomsten met 5 procent naar 9,2 miljard NZ-dollar. De EBIT daalde met 9 procent naar 607 miljoen NZ-dollar, waar de winst na belastingen met 2 procent steeg tot 418 miljoen NZ-dollar. De divisie 'consumptie en foodservice' wist het EBIT met 30 procent te verhogen, waar ingrediënten een daling van 17 procent opschrijft. In de loop van het seizoen slaagde de zuivelaar er in om nog eens 227 miljoen vloeibare melkequivalenten (LME) richting de foodservice te verplaatsen. De zogenaamde hoge margeproducten.

Voorzichtig zijn het advies
Fonterra adviseert haar melkveehouders om voorzichtig te zijn. Hoewel het bedrijf vetrouwen heeft in de melkprijs, maar door de grote wisselingen in de prijzen is het lastig om dingen met zekerheid te zeggen.   

1 NZ-dollar = 0,6521 euro  

* Grafiek op basis van de wisselkoers van dat moment 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden