Door de regeling fosfaatreductie 2017, wordt er amper gesproken over meevallers voor melkveehouders. Wel doen een paar buitenkansjes zich voor. Zo biedt het weer onverwacht kansen, maar ook bij de slachtkoeien levert een onverwachte wending goed nieuws op. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.
Ondernemers, die denken in aanmerking te komen voor de knelgevallenregeling, kunnen zich nog tot en met zaterdag melden bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarna is het wachten op de uitslag van het kort geding en eventuele nieuwe kort gedingen die nog gaan komen tegen deze ingrijpende regeling.
GVE-regeling overschaduwt ontwikkelingen
De GVE-regeling heeft grote gevolgen voor de meeste melkveehouders en veehouders die niet-melkgevende runderen hebben. De regeling overschaduwt ook de andere ontwikkelingen. Een voorbeeld daarvan is het nieuws over de stabiele garantieprijs van FrieslandCampina. Dat is doorgaans goed nieuws. Echter, wordt dit nieuws nu overschaduwt door het feit dat er nog steeds koeien weg moeten.
Koeien ongewoon vroeg naar buiten
Iets wat nog eens extra tegenvalt, omdat het weer juist een vroeg begin van het weideseizoen in de hand werkt. Verspreid over Nederland gingen de eerste koeien alweer naar buiten. Ongewoon vroeg. In Flevoland werd zelfs alweer de eerste snede gras gewonnen. Doorgaans begint de spanning op de voermarkt nu toe te nemen. De vraag is dan wanneer de koeien weer naar buiten kunnen en/of er nog voer aangekocht moet worden. Dit seizoen gaat in ieder geval vlot van start, maar april biedt nog geen garanties. Zo sneeuwde het vorig jaar eind april nog op verschillende plaatsen.
Niets te vrezen
Vanuit de voermarkt ziet het er sowieso niet naar uit dat melkveehouders moeten vrezen voor oplopende kosten. Ook de grote commodities tarwe, maïs en soja noteren lager. Waar een iets duurdere euro de pijn van de aankopen in dollars verzacht.
Effecten regeling zichtbaar in slachtcijfers
Doorgaans betekent een lagere voerprijs ook een mindere afvoer van koeien, maar 2017 is in alle opzichten anders. Zo schrijft week 11 opnieuw een slachtcijfer boven de 17.000 dieren op. Dat zien we voor de vierde week op rij gebeuren. In totaal gingen er 17.174 stuks rundvee, met een gewicht van gemiddeld 311,50 kg, richting de slacht. De oorzaak hiervan is de regeling fosfaatreductie.
Door al het extra aanbod was er angst voor lagere prijzen, maar het omgekeerde gebeurde. Vee & Logistiek Nederland verhoogde de prijs in week 12 met 0,05 euro per kg. Dat is opvallend. Wat helpt is dat ook de export van vee weer door kan gaan. Dat kan dempend werken op het aantal dieren richting de slachterij. Bunnik verhoogde in week 11 de al veeprijzen, maar blijft in week 13 stabiel.
Al met al houden we liever het vee
Het houdt in elk geval in dat de slachtkoeien geen bodemprijzen opleveren. Opnieuw een buitenkans, maar ook hier geldt dat veel veehouders liever het vee hadden gehouden. Het voer, de veeprijzen en de melkprijs geven ruimte voor melkveehouders om goede resultaten neer te zetten. Echter, de politiek blijft voor onzekerheid zorgen. Het is namelijk opmerkelijk stil rondom de nitraatrichtlijn, waarmee ook de onzekerheid rondom het behoud van de derogatie voor ruimere mestnormen aanhoudt.