Gevolg is fosfaatreductie

WUR komt met nieuwe fosformeting in melk

4 April 2017 - Esther de Snoo

Wageningen University & Research heeft een nieuwe methode ontwikkeld om fosfor te meten in melk. Volgens onderzoekers draagt de methode fors bij aan de melkveefosfaatreductie.

Melkveehouders kunnen met de nieuwe meetmethode de fosforbehoefte per melkkoe beter afstemmen. Zodoende kan het fosfaatgehalte in rundveemest worden verminderd met 3,6 kilo fosfaat per melkkoe op lactatiebasis.

3,6

kilo 

fosfaat per melkkoe minder

Meer fosfor dan nodig in koe
Koeien krijgen volgens de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) meer fosfor binnen dan nodig is. Dat komt omdat melkveehouders het fosforgehalte in de melk niet op een goede en voordelige manier kunnen meten. 

Daar kan nu verandering in komen. WUR heeft een infrarood analyse ontwikkeld. Daarmee kan het fosforgehalte in melk nauwkeurig gemeten worden. Zodoende kunnen de fosforgift en de -behoefte van de melkkoe beter op elkaar afgestemd worden. Het fosforgehalte in melk is een belangrijke indicator voor de fosforbehoefte van de koe. 

Minder melkveefosfaat
Volgens de onderzoekers zou de melkveehouderij, op jaarbasis, de fosfaatproductie met miljoenen kilo kunnen terugdringen. Zij rekenden uit dat melkveehouders 130 tot 150 procent van de fosforbehoefte toedienen. 

Ook is de methode te gebruiken bij de bepaling van het fosforgehalte in tankmelk. Hierdoor is een nauwkeurigere inschatting van de bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat te maken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden