De slachtcijfers van runderen noteren record op record. De voermarkt is daarentegen weer behoorlijk saai. Meer voor abonnees op Melk & Voer. In week 12 steeg het aantal runderslachtingen in Nederland naar een nooit eerder behaald niveau. In...
In week 12 steeg het aantal runderslachtingen in Nederland naar een nooit eerder behaald niveau. In totaal verwerkten Nederlandse slachterijen 18.541 runderen. Opvallend is dat het vorige record, wat in week 8 nog werd behaald, ruimschoots overtroffen is. Ten opzichte van het vorige record is namelijk een gat geslagen van bijna 1.000 slachtingen. De GVE-regeling, uit het Fosfaatreductieplan, tekent zich deze weken duidelijk af in de slachtcijfers, gezien de kloof met het vijfjarig gemiddelde.
Snijmaïs verschuift naar achtergrond
Op de voermarkt is het rustig, blijft het rustig en kan het nog veel rustiger worden, wanneer de eerste snee gras van het land komt. Zo leeft de gedachte onder fouragehandelaren. De handel in snijmaïs merkt de gevolgen van de goede grasoogst in 2016. Daardoor worden rantsoenen veelal opgevuld met eigen gras en verschuift snijmaïs meer naar de achtergrond. Spaarzame handel wordt gedaan tussen de 55 en 60 euro per ton, afhankelijk van regio en kwaliteit.
De handel in stro is wat attractiever, al loopt het zeker geen storm. De prijs noteert al weken stabiel op 110 euro voor tarwestro. De verwachting is dat de huidige voorraad, op dit prijsniveau, wordt uitgezongen. Wanneer, eind van de zomer, de nieuwe voorraden uit Frankrijk binnenkomen, krijgt de markt wellicht een nieuwe impuls.
De handel in aardappelsnippers verloopt, eveneens, niet geheel tegenvallend. Omstreeks de 45 euro per ton komt handel tot stand en wordt het product, franco boerderij, geleverd.