Wijzigingen per 1 mei

Gat in fosfaatplan lijkt moeilijk te dichten

12 April 2017 - Esther de Snoo - 14 reacties

Per 1 mei vallen vleesveehouders en andere niet-melkleverende bedrijven buiten de fosfaatreductieregeling. Dat heeft het ministerie woensdag bekend gemaakt. Dat betekent dat zij niet gedwongen dieren hoeven af te voeren en melkveehouders weer mogelijk vee kunnen stallen bij niet-melkleverende bedrijven. Dit laatste zou het succes kunnen ondermijnen van de regeling. Welke opties hebben de melkveesector en Van Dam nog om het gat te dichten?

Niet-melkleverende bedrijven vielen aanvankelijk niet onder de fosfaatreductie-regeling. Het plan is immers in de steigers gezet door de zuivelsector. Het zijn namelijk de melkveehouders die verantwoordelijk zijn voor de overschrijding van het fosfaatplafond, niet de vleesveehouders. 

Melkveehouders stalden hun vee bij niet-melkleverende bedrijven

Slot op de achterdeur
De niet-melkleverende bedrijven zijn naderhand, circa anderhalve maand geleden, toegevoegd aan de fosfaatreductieregeling. Dat was nadat er signalen uit de zuivelsector kwamen dat melkveehouders hun (jong)vee stalden bij niet-melkleverende bedrijven. Zo konden diverse melkveehouders de dans ontspringen en hoefden zij minder dieren te laten slachten of aan te bieden voor export.

De melkveehouders maakten, naar verluidt, niet echt op grote schaal gebruik van deze achterdeur. Echter, de zuivelsector vond het wel belangrijk genoeg om er bij het ministerie op aan te dringen een slot op die deur te zetten. De zuivelsector kan immers alleen eisen stellen aan melkleverende bedrijven en niet aan niet-melkleverende bedrijven.

Daarvoor had de zuivelsector de overheid nodig en moest de regeling ministerieel worden. Dat is ook gebeurd. In februari maakte Van Dam namelijk bekend dat het fosfaatreductieplan ook gold voor niet-melkleverende bedrijven. 

2 maanden later wordt het weer teruggedraaid

Wijziging binnen 2 maanden
Nog geen 2 maanden later moet de, inmiddels, demissionair staatssecretaris de regeling al weer wijzigen. Het blijkt namelijk juridisch en moreel onhoudbaar om vleesveehouders plotseling en met terugwerkende kracht op te leggen vee af te voeren, omwille van een fosfaatproductiestijging waar zij geenszins verantwoordelijk voor zijn.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
 
1x
Advertentie

Van Dam komt hiermee noodgedwongen tegemoet aan de vleesveehouders die in februari direct naar de rechter stapten. De fosfaatreductieregeling is daarmee weer terug bij af. Dat wil zeggen: het fosfaatreductieplan geldt enkel en alleen voor melkleverende bedrijven en voor niemand anders. 

Vee opstallen bij niet-melkleverende bedrijven
De achterdeur staat dus weer open. Melkveehouders zouden dus weer vee kunnen opstallen bij niet-melkleverende bedrijven en op die manier deels onder de fosfaafreductieregeling uit kunnen komen.

Volgens Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker bij LTO Nederland, en Lubbert van Dellen, directeur Food en Agri bij Accon Avm, hebben slechts een beperkt aantal melkveehouders in de periode oktober tot februari gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De noodzaak om een slot op die achterdeur te hangen is er dus wel, maar minder noodzakelijk dan het afgelopen winter leek. 

Welke opties heeft Van Dam nog?

Beperkt aantal opties
De vraag is ook welke opties hebben Van Dam en de zuivelsector nog om het ontduiken van de fosfaatreductieregels te voorkomen? Van Dam zelf schrijft dat hij de afvoer van vee wil monitoren. Echter, het hoe daarvan moet nog worden uitgewerkt. De inhoud van de wetswijziging zal in ieder geval voor 1 mei bekend worden gemaakt. Dat laat het ministerie van Economische Zaken weten. De wijziging zal ingaan na publicatie. Het ministerie overlegt met de sector over de invulling van de wijziging.

Monitoring zal via het I&R-systeem gebeuren. Het is mogelijk dat RVO de veemutaties van melkveebedrijven gaat volgen. Mochten zij daarbij op extreme zaken stuiten, dan zullen zij de betreffende melkveehouder benaderen. Kan hij geen dood-, slacht- of exportverklaring overleggen, dan heeft hij mogelijk zijn vee elders in Nederland ondergebracht.

En dan? De opties voor een ander slot, die ook nog juridisch houdbaar en uitvoerbaar zijn, lijken zeer beperkt te zijn. Het is mogelijk dat ZuivelNL wel extra eisen kan stellen aan hun achterban. Welke mogelijkheden dat dit jaar brengt, wordt nog onderzocht. 

Op koers
Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, laat weten dat de reductie van de melkveestapel op koers ligt. Deze is met bijna 100.000 GVE's gedaald. Dat is 62,5 procent van het totaal aantal dieren dat dit jaar moet worden afgevoerd. Dat is nodig om ook in 2018 nog aanspraak te kunnen maken op de derogatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
mores 12 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874113/Gat-in-fosfaatplan-lijkt-moeilijk-te-dichten]Gat in fosfaatplan lijkt moeilijk te dichten[/url]
Nederlandse melkveehouders vogelvrij verklaard in wetteloos land?
a. 12 April 2017
Van Dam overlegt met de sector. wie is de sector?de frieslandcampina zuivel nl lto ?ik voel me niet vertegenwoordigt door deze ratten En aan de vleesveehouders gefeliciteert met jullie overwinning.en bedankt
Joran 13 April 2017
Mores,
De melkveehouders hebben zichzelf vogelvrij verklaard, je moet de schuld niet bij een ander gaan leggen Jullie moesten toch groter en groter. Wees nu dan ook kerels en repareer jullie eigen problemen en laat niet iemand anders er voor opdraaien.
Eerst hebben jullie geprobeerd om de varkens en pluimveesector er voor op te laten draaien( uitwisseling pluimveerechten en varkensrechten) Met dank aan CDA SGP en VVD is dit tegengehouden Nu moesten de vleesveehouders eraan geloven, maar helaas weer mislukt Wie wil je nu de schuld in de schoenen gaan schuiven? Nee Mores de mogelijkheden zijn uitgeput je moet het nu zelf doen.

Vriendelijke groet,
Joran
willem 13 April 2017
Na al het gekloot in den Haag heeft de overheid nog steeds geen benul van hoe ze ons als melkveehouderij in de zeik nemen door uitblijven en steeds veranderen van de juiste regelgeving.
Johan 13 April 2017
Beetje jammer Joran,

Er zijn nu minder melkkoeien dan in 1983, het aantal melkveehouders is verminderd maar per veehouder meer koeien.
Ligt dus iets anders.
piet 13 April 2017
joran
voor je deze onzin op rakelt moet je je eens in de cijfers verdiepen
zal je zien dat er wel degelijk groei is van vleesvee
en heeft de melkveehouder alleen zijn achterstand in willen lopen
dit na 35 jaar te hebben moeten toezien hoe andere takken van veehouderij zich hebben uitgebreid
joran 13 April 2017
Ja Johan,

Waar heb je het over 1983, Het gaat niet over vroeger we hebben het over 2015 tot nu, In deze periode zijn de huidige problemen ontstaan en ja heel duidelijk de grote groeiers zijn de schuldigen en ja jammer genoeg zijn er veel minder melkveehouders We zouden hier in Nederland eens een voorbeeld moeten nemen aan Noorwegen Daar produceert men voor eigen consumptie En weet je dat men daar een inkomen heeft van 30 melkkoeien Maar nee we kijken hier te veel naar de VS we willen groot groter grootst. Maar helaas dat is in ons landje niet mogelijk !!!
d v 13 April 2017
De oplossing is dat de vleesveehouder de enige veeafvoer is naar de slacht en nergens anders
Toon 13 April 2017
Hee ze kunnen nu blijkbaar wel monitoren op vee
Kunnen ze mooi beginnen voor 2-7 2015
Zien ze meteen welke bestuurders aan zichzelf hebben gedacht
Boer 13 April 2017
Als bij mij alle koeien weg moeten dat vergelijk ik Van Dam als Joden vervolging in de 2de wereld oorlog , wat heb ik misdaan? ik zit 1.4GVE per Ha en heb een mest te kort, heb 40 melkkoeien en 10 stuks Jongvee. Ben aan het omschakelen naar biologisch En toch moet ik veel Melkkoeien opruimen. Omdat ik 2 Juli 2015 droge koeien en jongvee had en op dat moment niet deed melken omdat we onze vorige melkvee bedrijf door personelijke leed hebben verkocht en op een van de 2 lokaties dus onze huidige lokatie die we al hadden, onder de fosfaatnorm zijn gaan melken omschakelen naar biologisch. Heel triest!!!!
Boy 13 April 2017
Binnen twee weken uitslag kort geding, ik ben benieuwd.
leonardo2 13 April 2017
en dat alles om die communisten bende in brussel een plezier te doen geef die lui in brussel een touw en ik zal de boom wel aanwijzen wat een kl.....ten volk
mores 15 April 2017
Dit heeft niets met Brussel te maken. Friesland Campina heeft de regie en krijgt teveel melk binnen de overige zuivelaars en LTO vooral Noord kruipen voor Friesland Campina
peter 15 April 2017
op de rvo site is te lezen dat;
"De uitvoering van het fosfaatreductieplan 2017 ligt primair bij de zuivelsector. RVO.nl ondersteunt hierbij en levert gegevens van melk producerende bedrijven".

En frieslandcampina maar beweren dat de overheid degene is die het uitvoert! Hoe belazeren ze ons steeds opnieuw! en steeds meer knel gevallen en de uiteindelijke korting zal nog hoger worden , hoeveel is derogatie waard?

Minder koeien en géén derogatie is:
1 minder werk
2 betere kalveren prijs als ze de deuren sluiten voor invoer van 825000 kalveren vanuit buurlanden.
3 en de melkprijs zal beter worden

Hoe Dom zijn jullie melk veehouders vechten om een sigaar uit eigen doos!!!!!
ACL 16 April 2017
als er melkleverende bedrijven al jaren lang vee uitscharen bij niet melkleverende bedrijven zou die beide bedrijven gewoon onder de uitgangspositie moeten vallen van 2 juli 2015,
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden