Dossier Fosfaat

koeien

Nieuws melk

ZuivelNL verstrekte alle data voor fosfaatreductie

Branche-organisatie ZuivelNL heeft in 2017 een overeenkomst gesloten met toen het ministerie van Economische Zaken om, in het kader van het fosfaatreductieplan, alle bij haar bekende data over veehouders te leveren die nodig waren voor de uitvoering van het plan. Melkveehouders waren daar niet van op de hoogte.
9 December 2022
grasland drijfmest injecteren

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Een groep melkveehouders onderzoekt de mogelijkheden tot juridische stappen tegen het ministerie van Landbouw. Zij zijn volgens hen onterecht gekort op fosfaatrechten in 2018. Er wordt gesproken met diverse kantoren. De discussie hierover is op gang gekomen na een rapportage van Wageningen UR over de excretienormen van melkvee en het recente besluit van minister Henk Staghouwer om de afroming bij verhandeling terug te brengen naar 10%.
4 Mei 2022
melkveebedrijf koeien

Nieuws Fosfaat

NVWA beboet 10 melkveehouders om fosfaat

Bij risico-gerichte inspecties op 13 melkveebedrijven in 2020 bleek bij een kleine kwart hiervan toch alles in orde te zijn qua fosfaatrechten. Dit meldt de NVWA. de uitkomsten geven geen beeld voor de gehele melkveesector.
23 Maart 2022
voorjaar melkveebedrijf koeien weidegang grazen koeiendans

Nieuws Melk

Recent volop beweging in prijs fosfaatrechten

Hoewel het verhandelde volume fosfaatrechten maar zeer beperkt is, was de prijsvorming voor fosfaatrechten recent alles behalve stabiel. Waar enkele weken geleden verkopers achterover leunden vanwege stijgende prijzen lijken de rollen nu omgedraaid.
16 Februari 2022
rechtspraak rechtzaak

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Drie melkveehouders die medio 2015 met de komst van het fosfaatrechtenstelsel in de knel kwamen te zitten, hebben van de rechter gelijk gekregen dat zij onevenredig zijn getroffen.
1 Februari 2022
Agrifirm kunstmest meststoffen kas

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Kunstmest is flink aan de prijs en dat blijft naar verwachting nog wel even zo. Daar lijken de afnemers ook wel aan gewend geraakt, want volgens insiders heeft de relatief hoge prijs geen grote invloed op de vraag. Kunstmest op tijd bij de klant krijgen, dat is de uitdaging waar de leveranciers nu voor staan.
13 Januari 2022
koeien koeienstal

Nieuws Melk

Nauwelijks tot geen handel in fosfaatrechten

Er is in de eerste dagen van het nieuwe jaar niet of nauwelijks handel geweest in fosfaatrechten. De lopende zaken van afgelopen jaar worden afgerond en kopers kijken voorlopig de kat uit de boom. De kamerbrief van demissionair minister Schouten over de mogelijke invoering van dierrechten maakt kopers mogelijk extra afwachtend.
5 Januari 2022
koeienstal ligboxen

Nieuws Melk

Fosfaatrecht in laatste week toch weer het duurst

De handel in fosfaatrechten bereikt eind dit jaar toch nog een piek. In november was de handel vrij lauw en was de verwachting dat het nog te verhandelen volume in december wel eens tegen kon gaan vallen. De afgelopen weken is er echter behoorlijk wat handel gedaan voor hogere prijzen.
29 December 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox