Inside: Melk & Voer

Melkprijs ligt nog open voor deze zomer

13 April 2017 - Wouter Baan

In de laatste week voor Pasen is er sprake van een dunne, interessante en ietwat verrassende spotmarkt voor zuivel. De roomprijs neemt ineens weer de benen. Is dit tijdelijk of valt er meer winst te behalen verderop in april? De spotprijs voor melk gaat in de komende maanden een goede indicatie zijn voor de melkprijs. Meer voor abonnees op Melk & Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de meimaand op komst, nadert in Nederland de piek in de melkaanvoer. In Frankrijk is de piek inmiddels alweer achter de rug. Vanuit Frankrijk melden zich voorzichtig alweer kopers voor rauwe melk. Frankrijk zat in de afgelopen weken voornamelijk met overschotten. Ook Italië is aan de markt, alleen dan voor room. Magere melkconcentraat heeft de bodem waarschijnlijk bereikt.

Paasweekend zet rem op verwerking

Spotmarkt melk
Een buitengewone week met weinig handelsactiviteiten, zo omschrijven handelaren de spotmarkt voor rauwe melk in week 15. Verwerkers kampen hier en daar met storingen, waardoor er een fractie minder verwerking is. Ook het gegeven dat Tweede Paasdag niet wordt verwerkt, geeft minder kooplust. Melk verkopen op de spotmarkt is met de huidige melkprijzen ook niet interessant. Dit maakt dat koper en verkoper elkaar moeilijk vinden.

In de laatste week voor Pasen zijn er altijd koopjesjagers die speculeren op een prijsdipje. Daar komt het alleen nauwelijks van. In Nederland levert de spotprijs voor rauwe melk 50 cent in en daalt tot 31 euro, waarbij sprake is van een brede bandbreedte. Noord-Duitsland kent een min van één euro tot 28 euro. Het zuiden van Duitsland gaat eveneens één euro omlaag tot 28 euro.

Op de spotmarkt heerst een afwachtende houding. Met de huidige kaas, wei en boterprijzen kunnen prima marges worden gemaakt. Dat stimuleert vraag. Het aanbod neemt echter toe. Relatief veel verwerkers hebben het aanbod voor mei en juni nog niet afgedekt. In de maand mei vallen er nog verwerkingsdagen uit, waardoor zuivelaars zich waarschijnlijk wel redden. Voor de maanden daarna biedt de markt potentie. Voorwaarde is wel dat de fabricaten op de huidige niveaus blijven bewegen.

Tijdelijke opleving voor room?
Room is deze week beperkt beschikbaar in de markt. Veel verwerkers hebben uitgeleverd, vanwege Pasen. De vraag na Pasen is echter prima. Het aspergeseizoen geeft prijssteun en ook vanuit Italië is goede vraag. De DCA roomprijs maakt het dipje van vorige week bijna weer ongedaan, gezien de prijsstijging van 150 euro tot 5.150 euro per ton. Of de vraag blijft aantrekken, is nog onzeker. Historisch gezien daalt de roomprijs, wanneer de melkaanvoer toeneemt (zie grafiek). Dit heeft ook te maken met de omschakeling naar het buitenseizoen. Dit maakt dat de kwaliteit tijdelijk iets terugloopt. 

Nederland mag dan minder melk leveren, vanuit omliggende landen blijft voldoende beschikbaar. Dit maakt dat koper en verkoper op de langere termijn elkaar nog niet vinden in de prijs. Daarbij beweegt de roomprijs ver boven het langjarig gemiddelde (zie grafiek). Dit maakt de geschetste potentie van melkprijs dus weer iets onzeker.

Roomprijs verderweg nog onzeker 

Magere melkconcentraat op de bodem
Positief aanknopingspunt is dat de prijs van magere melkpoeder waarschijnlijk de bodem heeft bereikt. Deze week daalt de notering nog wel met 50 euro tot 1.250 euro per ton. De volumes lopen goed weg en in omliggende landen liggen de prijzen hoger. In Polen bijvoorbeeld wordt gerust 1.500 per ton betaald. Tussen Oost- en West-Europa varieert de spreidingsbreedte tussen 1.500 en 1.200 euro. Hoe verder oostwaarts, hoe hoger de prijs.

Per saldo is het een markt van aannames, verwachtingen en onzekerheden. Over tegenvallend aanbod maken Nederlandse verwerkers zich niet druk. Liever minder melk, dan het verplicht verwerken van verliesgevende volumes. Qua aanbod, afzet en prijzen ligt alles nog open voor de komende maanden. Dit maakt vrije melk op de spotmarkt extra interessant om te volgen.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden