Inside: Melk & Voer

Vee- en voerprijzen werken door op melkveebedrijf

18 April 2017 - Herma van den Pol

Het selecteren van vee op de melkveebedrijven gaat vol gas door. De slachtcijfers nemen elke twijfel daaromtrent weg en toch pakken de prijzen door naar boven. Tegelijkertijd is het relatief rustig in de handel van veevoeders. Met spanning wordt alweer gekeken naar de grasoogst van 2017. Voor stro is Frankrijk actueler. Meer in een analyse door Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland collecteerde over maart weer iets meer melk. Hoewel er meer liters bij de fabrieken aankwamen, pakten de gehaltes wat lager uit. Iets wat min of meer terugvertaald kan worden naar de rust op de voermarkt. Wat niet wegneemt dat aanbieders van bijvoeders nog steeds reppen van een goede vraag naar bierbostel, tarwegistconcentraat en Robiscopallets. Alleen de prijzen van dat laatste product staan, als gevolg van de goedkopere tarwe, iets onder druk.

Lagere prijzen voor commodities
Het zijn dan ook de grotere commidities die de lagere prijzen noteren. Zo worden er lagere prijzen gedicteerd voor tarwe, sojabonen en korrelmaïs. Raapzaadschroot tikt juist een iets hogere prijs aan. Dat in Nederland de prijzen voor sojaschroot juist iets oplopen, komt waarschijnlijk doordat de grotere voorraden soja al doorvertaald zijn in de prijzen.   

62

euro

bovenkant van prijsrange snijmaïs

Door de lagere prijzen voor de grondstoffen komen ook krachtvoerprijzen in rustiger vaarwater terecht. Lokaler zijn de voerprijzen overwegend stabiel. Vraag naar snijmaïs is er mondjesmaat en komt vooral uit het zuiden van het land. De prijzen liggen tussen de 55 en 62 euro per ton franco boerderij. 

Nog groter is de spreiding in de vraag naar kuilgras. Lokaal worden er her en der oplevingen gezien. De prijszetting hangt volledig af van de kwaliteit. Gemiddeld ligt de prijs op 1,60 euro per procent droge stof.

Prijsdip in Engels Raai 
Het enige product wat aanzienlijk goedkoper geworden is: Engels Raai. Daarvan zakt de prijs weg naar 110 euro per ton franco boerderij. Dat als gevolg van minder vraag. Dit gaat niet op voor de andere soorten graszaad, want Roodzwenk schrijft een prijs op van 140 euro euro per ton franco boerderij. De handel in weidehooi blijft beperkt. 

Zorgen over nieuwe oogst tarwe in Frankrijk

Stro levert een interessanter verhaal op. Hoewel prijzen overwegend stabiel zijn, blijken er wat zorgen te bestaan over de nieuwe oogst in Frankrijk. Daar is het zo droog dat chauffeurs velden tegenkomen die beregend worden. De komende 4 weken gaan bepalen hoe het verder gaat met de ontwikkeling van de tarwe. Voor tarwestro vertrekt de prijs op 105 tot 110 euro per ton. Dezelfde prijsstelling gaat op voor gerst. Voor nu is de prijs stabiel, maar houdt het droge weer in Frankrijk aan dan moet er rekening worden gehouden met oplopende prijzen. Alles bij elkaar stabiele tot lagere prijzen voor krachtvoer en prijshoudend voor ruwvoer.

Nu is het groeiseizoen aan zet. Het is nog vroeg in het seizoen, maar op de meeste plaatsen groeit het gras al goed. Het is vooral de vraag of het weer straks een vlotte eerste snede toe gaat laten. Tegelijkertijd worden de voorraden gras, dankzij groeiseizoen 2016, als riant omschreven. Vanuit die hoek bestaat dus amper druk. Alleen in het zuiden is de situatie door waterschade vorig seizoen net even anders.

Prijzen van worstkoeien lopen op
Wat helpt, is dat door de Regeling fosfaatreductie 2017 er ook gestaag minder bekjes komen om de te voeren. Het aantal slachtingen blijft week na week hoog en prijzen van worstkoeien lopen op. Zo schrijft Bunnik een plus van 0,05 tot 0,10 euro per kg op. U doet aan de bovenkant 4,75 euro tegen een onderkant van 2,25 euro voor koeien P. Worstkoeien schrijven eveneens plussen op. De eerste kwaliteit gaat naar 1,90 tot 2,25 euro, tegen 1,60 tot 1,90 euro voor de tweede kwaliteit.   

De hogere prijzen voor worst- en slachtkoeien kunnen een steun zijn voor het selecteren op melkveebedrijven. Liever eieren voor je geld dan een boete, vooral wanneer voerprijzen niet direct dalen. Maandag, 24 april, wordt er weer een nieuwe FrieslandCampina-melkprijs bekend gemaakt. Een stijging is niet direct realistisch, gezien de piek van de melkaanvoer er aan komt, maar de zuivelaar heeft de markt al vaker versteld doen staan. Een hogere melkprijs maakt wel dat er nog meer gekeken gaat worden naar manieren om de melkproductie in de benen te houden met zo min mogelijk vee. 

Meer prijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden