De vraag naar slachtvee uit Duitsland en België blijft onverminderd hoog. De laatste weken blijft wel weer relatief meer slachtvee in Nederland. Het prijsverschil met de Nederlandse slachterijen is namelijk kleiner geworden.
Nu binnen het fosfaatreductieplan veel rundvee wordt aangeboden voor de slacht, is er één voordeel: de markt vraagt om veel vlees. Vooral in onze buurlanden willen slachterijen de extra dieren best aankopen. De prijzen zijn de laatste maanden dus niet gedaald, maar juist gestegen.
Voor een lagere prijs
Het afvoeren van slachtvee naar buurlanden is ook aantrekkelijk als daar meer betaald wordt. En dat was zeker het geval. Volgens veehandelaar Max Brinksma, die geregeld slachtvee naar Duitsland verkoopt, was het verschil in kiloprijs tot voor kort aanzienlijk. 'Voor dikkere koeien scheelde het circa 20 cent en voor dunne koeien liep dit zelfs op tot 0,50 cent per kilo. De Nederlandse slachterijen hebben daardoor de laatste weken de prijzen ook wat verhoogd. Zij kregen minder dieren dan dat ze wensten. Het was duidelijk dat zij probeerden, vanwege het hoge aanbod, het vee voor een lagere prijs aan te kopen dan de markt eigenlijk aangaf.'
Hogere transportkosten
Duitsland wenst vooral dikkere koeien en de Belgen betalen het beste voor gemiddeld tot matige bevleesde koeien. Export van slachtvee hoeft voor de handel niet per se meer te kosten. Vaak hebben ze te doen met hogere transportkosten en de "5 euro per dier"-keuringskosten van de NVWA, maar het btw-voordeel staat daar wel tegenover.
Wie een koe in Nederland verkoopt, draagt 6 procent btw af. Bij de verkoop van dezelfde koe in Duitsland hoeft die 6 procent niet te worden afgedragen. Beide keren krijgt de handelaar 5,4 procent terug via het landbouwforfait. Op een verkoop in Duitsland of België ontvangt hij dus zelfs vaak een plusje.
Hoeveel is niet bekend
Hoeveel koeien er voor de slacht daadwerkelijk de grens over gaan, is niet bekend. De dieren worden als geëxporteerd geregistreerd bij de RVO, maar onderscheid tussen levend en slachtvee wordt daarin niet bijgehouden. Verschillende handelaren en ook brancheorganisatie Vee&Logistiek bevestigen een sterke toename van de export van slachtvee. Vanaf de markt in Leeuwarden gingen, enkele weken geleden nog, 900 van de 1000 verhandelde runderen de grens over naar slachterijen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.