Inside: Melk & Voer

Nieuw-Zeeland zegt nee tegen meer koeien

5 Mei 2017 - Herma van den Pol

Een opleving in de melkproductie. Net voordat langzaam wordt begonnen met het droogzetten van de koeien, resulteert het groeizame weer in meer melk. Hogere prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) geven tegelijkertijd zicht op een goede start van het nieuwe seizoen. Meer koeien aanhouden? Liever niet zeggen de overheid en de zuivelsector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland slaagden er over maart in om ruim 9 procent meer melk, in vergelijking tot één jaar eerder, te produceren. Dit levert een volume op van 1,89 miljoen ton melk. De tussenstand voor 2017 komt daarmee uit op 6,22 miljoen ton melk. Dat is een voorsprong van 1,42 procent op het jaar ervoor.

1,42

procent

meer melk ten opzichte van 2016

Lagere prijzen 
Dat er extra liters melk geproduceerd worden in Nieuw-Zeeland werd al eerder voelbaar via het grotere aanbod op de GDT. Dit resulteerde in lagere prijzen. Pas begin mei keerde het tij en kreeg de veiling de wind in de zeilen. Volle melkpoeder pakte door tot 3.233 dollar per ton. Voor Nieuw-Zeeland geldt 3.000 dollar als een soort psychologische grens, vergelijkbaar met 30 euro in de Nederlandse melkprijs.

Dat betekent richting seizoen 2017/2018 goed nieuws voor melkveehouders. Het geeft namelijk zicht op een hogere openingsprijs. Na een paar jaren van verlies, krijgen veehouders daardoor de kans om de gaten in de balans op te vullen. De vraag is dan al snel of melkveehouders ook weer overgaan tot een uitbreiding van de kudde. Het antwoord komt echter niet vanuit de veehouders.

Uitbreiden van de kudde
Het blijkt dat ook er in Nieuw-Zeeland druk gepraat wordt tussen de politiek en de zuivelindustrie. Het onderwerp van gesprek is hierbij de omvang van de nationale veestapel. Een verdere uitbreiding wordt daarbij als 'niet slim' benoemd. Om de sector een goede toekomst te bieden, worden meer kansen gezien in het streven naar een hogere marge en vermindering van de negatieve weerslag op het milieu.

Verdere uitbreiding is niet slim

Ook Nieuw-Zeeland schurkt daarmee tegen de maximale omvang van de melkveestapel aan. Risicotechnisch geen verkeerde ontwikkeling, want de grilligheid waarmee China melkpoeder bestelt, heeft de wereldmarkt al een paar keer een uitdaging bezorgd. Nieuw-Zeeland is de belangrijkste aanbieder daarvan. Terughoudendheid in de groei van het aanbod kan dan alleen maar in het voordeel werken van de prijszetting en in het verlengde positief uitpakken voor de Europese melkveehouder.       

Meer melkaanvoer

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden