In videoboodschap

Keurentjes maant melkveehouders tot kalmte

6 Mei 2017 - Esther de Snoo - 17 reacties

Frans Keurentjes, voorzitter van bestuur van FrieslandCampina, roept melkveehouders op om solidair te zijn en door te strijden voor het behoud van de derogatie. Dat zegt hij in een videoboodschap.

Keurentjes zegt dat de Nederlandse veestapel inmiddels met 140.000 GVE gereduceerd is. Hij benadrukt dat het einde van de reductie in zicht is. In totaal moet de Nederlandse rundveestapel dit jaar krimpen met 160.000 GVE. Ook zegt hij op zoek te gaan naar een alternatief voor het jongveegetal, de jongste wijziging in de Regeling fosfaatreductie 2017. 

De emoties van melkveehouders zijn goed te begrijpen

Gelederen gesloten houden
De voorzitter van Nederlands grootste zuivelaar zegt de reacties en emoties van melkveehouders te begrijpen. Hij roept op de gelederen gesloten te houden. Hij verwijst hiermee ook naar de uitspraak van de rechter op 4 mei. Deze uitspraak zet de Regeling fosfaatreductie 2017 gedeeltelijk op losse schroeven. Een groep van 5 melkveehouders kreeg gelijk, omdat zij onevenredig financieel geraakt zijn door de Regeling. Volgens de rechter hoeven deze melkveehouders niet gedwongen hun vee af te stoten.

Keurentjes benadrukt dat melkveehouders het doel voor ogen moeten houden waarom de fosfaatreductieregeling is ingesteld. 'Het gaat om het behoud van de derogatie. Dat doel is en blijft heel belangrijk voor onze sector.'

Paniek
De oproep van Keurentjes lijkt de paniek in de melkveesector bloot te leggen. De derde wijziging in de Regeling, die demissionair staatssecretaris Van Dam vorige week bekend maakte, raakt veel melkveehouders extra hard. Hij introduceerde het jongveegetal waardoor melkveehouders de reductie niet meer kunnen opvangen met het afstoten van jongvee. Nog geen week later gaf de rechtbank in Den Haag de 5 melkveehouders gelijk. 

Bekijk de videoboodschap van Frans Keurentjes

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
waterwilg 7 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874408/keurentjes-maant-melkveehouders-tot-kalmte][/url]
als je op deze manier de veehouders tot kalmte maant,nou dan kun je dat wel vergeten *** cooperatie
AJ 7 Mei 2017
Heb een vraag aan dhr Keurentjes, als alles redelijk op schema is, nog 20.000 gve te gaan, waarom dan nog een jongvee wet. Dit lijkt meer op een reductie in melk levering. Toch wel even de inkomstenbron van een melkveehouder
Half wat 7 Mei 2017
Ja jongens lekker opruimen die koeien. Allemaal het gevolg van de derogatie aanvraag. Immers bij de derogatie hoort een actieprogramma , opdat meer N per ha.uiitgereden kan worden maar ook de beklemming van het fosfaatplafond. Men wilde niet dat er alsmaar dieren bij konden komen en heeft dat zo begrensd. Dus geen derogatie geen plafond. Oh ja wordt er dan gezegd maar fosfaat beleid blijft er . Jazeker maar dan ten gevolge van de kaderrichtlijn water en die richtlijn gaat veel breder dan alleen landbouw . Ook de zuivering , natuurgebieden etc vallen daar onder.
Ja Kniertje " de derogatie wordt duur betaald"
paul 7 Mei 2017
het jongveegetal is het grootste struikelblok, voor de rest zijn de reductieplannen heel goed te verdedigen.
Gras 7 Mei 2017
Keurentjes doet wat hij moet doen. De vijf veehouders die naar de rechter gestapt zijn hou je toch niet tegen maar de rest van de melkveehouders schieten niets op met de uitspraak.
Nog langer onzekerheid ook al denk je mee te kunnen liften op de uitspraak. Als men toch al zo krap zit dat dit de laatste strohalm is dan kan men zich het niet eens permitteren om te gokken.
Kom op collega's nog maar 20000 koeien en we zijn er voor behoud van derogatie.
Willen we die op spel zetten voor je Eigen gelijk en daarmee je collega's meetrekken de afgrond in?
OJ 7 Mei 2017
@AJ
Als je goed leest dan zie je dat Keurentjes, FC, een andere invulling wil voor het jongveegetal. De variant die we nu hebben is bedacht door van Dam en co.
Abonnee
melk 7 Mei 2017
Maar ik en een heleboel anderen hebben geen derogatie.
Maak daar dan onderscheidt tussen.
Keurentjes denkt alleen aan zijn fabriek, dat die de liters melk kan krijgen.
Maar als boeren tonnen hebben geinvesteerd om te melken dan kun je dat niet afpakken blijkt nu!
dwars 7 Mei 2017
beste gras, ja dat willen we. ik heb de lto rabobank en FFC nooit opdracht gegeven om namens mij te onderhandelen. en ik kan prima zonder derogatie
Cola 7 Mei 2017
Afschaffen de Derogatie en in de plaats ervan een pakket maatregelen om ook de bodemvruchtbaarheid in de plantaardige sectoren te ondersteunen.
joan 7 Mei 2017
Geachte heer Keurentjes,
Ik neem aan dat u weet hoe de moderne boer doet en denkt.
Ook in de agrarische sector in het niet meer wij maar IK.
In de loop van 2015 waren er genoeg mensen in de sector die aangaven dat het in de melkveehouderij uit de hand zou lopen.
De grote uitbreidingen in de melkveehouderij zijn niet ontstaan deer de relatief kleine bedrijven maar door de grote groeiers. Deze grote groeiers worden door de overheid meer dan vleugellam gemaakt door het huidige pakket aan maatregelen. meerdere bedrijven staan op de rand van een faillissement. Nu er voor deze groep een escape is gekomen denkt u toch niet dat deze boeren iets hebben aan uw verhaal!!!
Nee ze zullen heel simpel denken en doen OVERLEVEN!!!!
En in mijn ogen terecht .

Maar het gevolg zal onontkoombaar tot het einde van de derogatie leiden.


vriendelijke groet,
Joan
Bunder 7 Mei 2017
Er is een en ander in duistere kamertjes overlegt.. door LTO, Friesland Campina en Bank denk ik.. een en ander is niet met achterban overlegt. Het is gissen maar heeft vast te maken met groene kunstmest, footprint en het paradepaardje worden als zuivelleverancier in de wereld.. Echte ondernemers met goede resultaten en imago passen in dit plaatje.. rest was vast de bedoeling om via een "spel" fosfaatrechten op zijn plek te krijgen.. extensieve bedrijven die de kar niet kunnen trekken moeten verkocht worden en een intensieve boer met 400 GVE zonder grond kan 200 GVE afstoten en op dat grondgebonden bedrijf verder boeren... een spel van zo'n 3 a 4 jaar wat ook wel een deense luchtbel heet.. prachtig voor de bank en FC.. met veel minder veehouders toch maar even de footprint drastisch laten zakken.. Geld maken in de wereld door topkwaliteit melk met de laagste CO2 belasting.... ( maar dan door een select gezelschap helaas... )
Mart 7 Mei 2017
Kijk op Melkweb van Campina.
Door de heer Van Eerd is een open brief aan Keurentjes geschreven welke op Melkweb is geplaatst.
Een brief waarin alles duidelijk wordt weergegeven.
Geef je mening op melkweb.
jan 8 Mei 2017
Hoe kan iemand Melkweb lezen?
Open brief op gesloten deel ?????
Geen veehouder, wel interesse, vandaar.
Mart 8 Mei 2017
Om het bericht te kunnen lezen, moet je inloggen met de gegevens van een melkveehouder welke zijn melk levert aan Campina.
Mart 8 Mei 2017
Geschreven door:
De heer J.W.H. van Eert
07-05-2017
Geachte heer Keurentjes,

In uw poging om ons als melkveehouders bij te praten over de ontstane situatie bij de regeling Fosfaatreductieplan had ik een wat andere uitleg meer op z’n plaats gevonden.

U schrijft dat er voor circa 50 melkveehouders met specifieke omstandigheden een knelgevallenregeling moet komen. Deze 50 melkveehouders zijn echter door de advocaten zorgvuldig uitgekozen uit een grote groep van een paar honderd veehouders die aangeven hadden een juridische procedure te willen voeren tegen het Fosfaatreductieplan. Bedoeling van de advocaten was een zo breed mogelijk spectrum van melkveehouders voor te leggen aan de rechter.

De uitspraak is bekend: zo zijn er door de rechter melkveehouders in het gelijk gesteld die een biologische bedrijfsvoering hebben, of die volledig grondgebonden zijn, of die in mestverwerking hebben geïnvesteerd, of die in vergroting van de melkveestal hebben geïnvesteerd, of die in extra melkvee hebben geïnvesteerd.

De rechter concludeert dat de Staat aansprakelijk is voor de onevenredige schade die deze melkveehouders lijden. Met andere woorden als de Staat vindt dat er minder koeien moeten komen in Nederland, zal zij de melkveehouders daarvoor moeten compenseren. Nota bene op grond van een zwaarwegend artikel 1 over ‘eigendomsrecht’.

Het zou u meer gesierd hebben als u gezamenlijk met LTO, ZuivelNL uw oprechte excuses had aangeboden aan de sector. U hebt er gezamenlijk voor gezorgd dat de fouten van de Staat weer op het bordje van de sector zijn terecht gekomen en leiden tot zeer grote verdeeldheid onder de melkveehouders.
Maar wat doet u? U doet een morele oproep om de groep ‘dissidenten’ die de Staat en LTO, ZuivelNL op hun foutieve keuzes wezen niet groter te laten worden. In uw laatste alinea lees ik zelfs bijna een vooraankondiging van een nieuwe RFC standstill, mocht de Staat haar handen van het Fosfaatreductieplan afhalen.

U heeft hierover vooraf een verkeerde inschatting gemaakt, ondanks vele waarschuwingen. Maar het is wellicht nog niet te laat om tot inkeer te komen!

Wat dan?
- De aansprakelijkheid ligt nu bij de Staat. Wil zij minder koeien, dan zal ze moeten betalen.
- Neem de verantwoording nu niet terug van de Staat, daarmee neemt u ook de aansprakelijkheid richting de individuele melkveehouders over.
- Van Dam heeft meermaals laten zien dat hij er niet voor de sector is. Zorg dat u als RFC dat wel bent.
- Kom eens op voor de belangen van alle melkveehouders, of ze nu grondgebonden zijn of mest afzetten of verwerken, of ze gegroeid zijn of niet, of ze biologisch of gangbaar zijn en of ze wel of geen derogatie hebben.
- Ga met een goed plan met onderbouwing naar Brussel, laat dat niet aan de Staat alleen over. Ook al komen we dit jaar niet onder het fosfaatplafond, ga onderhandelen. Neem de goede cijfers en de goede mensen mee. Stel de bodem en het water centraal, organische stof in de grond!
- Zet in op 300 kg N uit dierlijke mest op grasland (zand) en 350 kg N op grasland (klei). Alle bouwland op 170 kg N uit dierlijke mest. Geen 80-20 verhouding meer, alle grasland telt mee, alle bouwland gaat voor de 170 kg N norm. Dit is een enorme stimulans voor meer grasland, meer weidegang, meer CO2 binding.
- Verwerkte mest (o.a. uit monovergister, kraker) inzetten als kunstmestvervanger.
- Milieudoelen worden niet overschreden, zolang aan de gebruiksnormen op de grond wordt voldaan. Die zijn voor iedereen hetzelfde. Totale gebruiksnorm (drijfmest en kunstmest) gebaseerd op de onttrekking van het gewas.
- Geen fosfaatrechten meer nodig. Geld blijft in de sector en kan geïnvesteerd worden in grond, mestverwerking of andere initiatieven die bijdragen aan oplossing voor het mestprobleem.
- Met bovenstaande kan de bodemvruchtbaarheid verder verbeteren evenals de waterkwaliteit.
- Conclusie: Toon initiatief, durf echte stappen te zetten en kom op voor alle boeren. Als de overheid en/of Brussel niet mee kan of wil gaan in deze echte duurzaamheid, en toch alleen maar minder koeien wil, dan zal ze daar zelf voor moeten betalen.


Ik wens u veel wijsheid toe bij de keuzes die u moet gaan maken.
Carla 8 Mei 2017
De uitspraak van de rechter heeft een bres geslagen in de solidariteit. Biologische boeren en Grondig boeren worden opgeroepen om de bres te vergroten. Ook andere boeren zullen zich beroepen op een vrijstelling voor het fosfaatreductieplan en de last drukt op steeds een kleinere groep boeren die juist niet of minder is gegroeid. Dit worden de nieuwe knelgevallen.
Piet 8 Mei 2017
Dan zal deze nieuwe groep knelgevallen ervaren hoe rechtvaardig dat voelt.
Net zo goed als die 'andere groep' dat heeft ervaren.

Ik denk dat dit reductieplan met zijn fosfaatrechten onhoudbaar zijn geworden. De derogatie moet duur betaalt worden. Wat dat betreft kan ik me wel vinden in het betoog van de heer van Eert.
petatje 8 Mei 2017
De heer Goumans heeft het goed verwoord, de rechter is duidelijk geweest, de staatssecretaris, en LTO mee, zijn in hun hemd gezet. Daar waar de overheid bedrijven schaadt, zal zij de beurs moeten trekken! En verder geen onderling gekonkel over de ruggen van de bedrijven.
Het is te triest voor woorden dat bij LTO de juridische kennis niet van dien aard is dat zij in het overleg niet opgekomen zijn voor de leden, die ze nog hebben, en de staatsecretaris hierop gewezen hebben en hier ook hun leden over geinformeerd hebben!!!!
Verder bent ik het hartgrondig eens met de brief van Dhr. van Eert die met technische feiten nog een onderbouwd welke kant het op moet. Hopelijk zijn onze regenten en bestuurders niet zo hard geraakt dat zij nog op hun schreden durven terugkomen, want dat zal moeten. Opkomen voor rechtvaardigheid naar de landbouw los van bekonkelde regels en EEG
voorschriften!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden