Export, slacht of doodverklaring

Sector heeft alternatief voor jongveegetal

18 Mei 2017 - Esther de Snoo

De melkveesector vraagt aan demissionair staatssecretaris Martijn van Dam om het jongveegetal uit de Regeling fosfaatreductie 2017 te schrappen. Zij stellen voor om alleen jongvee ouder dan 35 dagen en niet drachtig zijn of gekalfd hebben af te voeren voor export, slacht of dood. Dat laten LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en Rabobank weten in een brief aan Van Dam. 

De reductie kan, in het voorstel, doorgaan door toe te laten dat melkveebedrijven vrouwelijke kalveren tot een leeftijd van 35 dagen kunnen afzetten naar bedrijven met een Nederlands UBN. 'Daarmee is de afzet van deze kalveren naar de vleeskalverhouderij blijvend mogelijk', schrijven de sectororganisaties in de brief aan Van Dam. Wageningen Economic Research schat dat het extra aanbod van dieren geen verstoringen zal veroorzaken op de exportmarkten. 

Jongveegetal geldt wel voor koeien ouder dan 35 dagen

Jongveegetal
Voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten in Nederland (zoals voor jongveeopfok) blijft het jongveegetal wel gelden. Deze aanpassing biedt melkveehouders de mogelijkheid om jonge kalveren op een niet-melkproducerend bedrijf te laten opfokken.

Deze werkwijze is volgens de sectororganisaties voor veel melkveehouders nieuw en zal daarom niet veel gebruikt worden als alternatieve route. De inschatting van het Wageningen Economic Research is daarom dat het effect op de Nederlandse fosfaatproductie beperkt is. Het risico zou circa 17.800 GVE groot zijn. Dat is vergeleken met de huidige regeling met jongveegetal. 

Meest effectief
Volgens de sectororganisaties is dit alternatief het meest effectief en sluit dit het beste aan bij de markt. Wageningen Economic Research onderzoekt deze aanpassing en de effecten hiervan en maakt daarna de vergelijking met het jongveegetal.  

Door het jongveegetal te schrappen en met een alternatief te komen, hopen de sectorpartijen op meer draagvlak onder melkveehouders voor de reductieregeling. 

Lees hier de brief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden