Inside: Melk & Voer

Spotprijs melk schiet rap omhoog

18 Mei 2017 - Herma van den Pol

Het startschot heeft geklonken en de klim naar boven vangt aan. Geplaagd door een grote honger naar vet en lagere gehaltes in de melk, nemen de prijzen alleen maar verder toe. Is de spotprijs voor melk een voorbode van de melkprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de zoveelste week op rij klinken er geluiden uit het veld die wijzen op lagere gehaltes in de melk, vooral het vet valt tegen. In week 20 kan er voorzichtig een oorzaak worden gezocht bij het warmere weer, maar misschien speelt er toch iets meer. Zonder harde conclusies te trekken, valt het op dat de lagere gehaltes samenvallen met minder fosfor in het krachtvoer. 

Steeds lagere gehaltes in melk

Heeft Hemelvaart effect?
Het lijkt erop dat de gehaltes ook in het restant van 2017 lager uit blijven pakken. Tegelijkertijd produceren zowel Franrijk als Duitsland beduidend minder melk in vergelijking tot vorig seizoen. Tel daar ook nog eens de opgelopen boterprijs op de Global Dairy Trade (GDT) bij op en het antwoord komt te voorschijn. De gebroken week, als gevolg van Hemelvaart, deert de markt niet. 

Zo stevent na de boterprijs (onder invloed van voldoende vraag) ook de roomprijs af op een record. Voor week 20 komt deze uit op een 6 euro per kilo af fabriek. Door de rappe stijging is een pas op de plaats realistisch, maar daarna geven diverse spelers aan dat er nog ruimte komt voor hogere prijzen. 

6

euro

per kilo room

Hogere kaasprijzen
Niet alleen boter zet goede resultaten neer. Gouda en mozzarella sluiten aan. De eerste pakt door tot een 3,20 tot 3,30 euro per kilo af fabriek. De tweede ging van een 3,20 euro omhoog naar 3,49 euro per kilo. De prijzen zijn voor de levering van juni en juli. Een leuk detail was dat de kaasexport vanuit de EU over maart een klein record aantikte. De laatste keer dat dit lukte was in de herfst van 2012. 

Er is nog een overeenkomst met 2012. Dat blijkt uit de trend van de prijs voor rauwe melk. Die stijgt in Nederland namelijk door naar 36 euro per 100 kilo melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Ook in 2012 begon de prijs rond week 19 op te lopen en bleef dat toen doen tot september. In 2009 en 2016 hield de stijging nog langer aan. Echter, zover op historische gegevens kan worden afgegaan, staat een stijging vroeg in het seizoen doorgaans garant voor oplopende prijzen. 

Stijging vroeg in het seizoen garantie voor hoge prijzen

Weinig vraag uit Italië
In Duitsland speelt Italië ook een belangrijke rol. De weinige vraag uit die regio houdt de prijs in het zuiden op 33 euro per 100 kilo melk, bij 3,7 procent vet geleverd. Het noorden noteert een prijs van 35 euro per 100 kilo melk, bij 3,7 procent vet. Handel is er amper.

Magere melkconcentraat sluit de rij met een prijs van 1.700 euro per ton droge stof. Waarmee het gat tussen de prijs van magere melkpoeder en concentraat snel kleiner wordt. De markt blijft vast en zet koers richting een ongestoord Pinksteren. 

Meer zuivelnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden