Inside: Melk & Voer

Droogte levert actie op in maïs en kuilgras

30 Mei 2017 - Herma van den Pol

Na een lange periode van rust in de voermarkt begint er de laatste weken meer actie te komen in de voerhandel. Dat kan in de eerste plaats toegeschreven worden aan de droge omstandigheden, want van een beter sentiment onder de melkveehouders is nog lang niet overal sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor juni heeft FrieslandCampina een verdere verhoging van de melkprijs bekend gemaakt. Het gaat om een plus van 75 cent. Het is echter niet deze ontwikkeling die voor meer actie in de voerhandel zorgt. De oorzaak moet gezocht worden bij het weer. De combinatie van relatief weinig neerslag en hoge temperaturen heeft zijn weerslag op de grasgroei. Zo blijft op diverse plaatsen de groei van de tweede snede gras achter.  

Groei tweede snede gras blijft achter 

Vraag uit het zuiden van het land
De vraag naar veevoer komt vooral uit het zuiden van het land. Die concentreert zich met name op de producten die melk opleveren. Zo wordt voor goede kuilgras een prijs genoemd die oploopt tot 70 euro per ton franco boerderij. Gemiddeld ligt de prijs voor kuilgras met papieren op 60 euro per ton franco boerderij. 

Ook de prijs van snijmaïs zette weer een stap naar boven. Die is ondertussen opgelopen tot een prijs van 65 euro per ton franco boerderij. Gemiddeld blijft de prijs in Nederland echter hangen op 60 euro per ton. Dit komt doordat er in het noorden en het oosten van het land lagere prijzen bekend gemaakt worden. Het aanbod begint wel langzaam terug te lopen.

65

euro

per ton bovenkant voor snijmaïs

Weinig ruimte voor optimisme
Waar mogelijk wordt vooral geprobeerd de dieren zoveel mogelijk op een grasrantsoen te houden. Dit illustreert ook dat de hogere melkprijzen nog weinig vat hebben op het sentiment onder melkveehouders. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat de veehouders nog bijna wekelijks geconfronteerd worden met regelwijzigingen. Daardoor is er nog weinig ruimte voor optimisme.  

Droogte speelt mee
Droogte laat zich niet alleen gelden in de ruwvoeders, maar ook de teelt van tarwe en dus indirect de verwachtingen voor de opbrengst van stro worden hierdoor beïnvloed. Spanje wordt hierbij prominent genoemd. De droogte heeft de tarwe daar geen goed gedaan en zorgt ervoor dat de prijzen oplopen. Voor fijn gesneden product kan dit resulteren in prijzen van 155 tot 165 euro per ton franco boerderij. 

165

euro

bovenkant van Spaanse stro

In Frankrijk zijn de zorgen rondom droogte juist plaatselijk afgenomen en wordt voor gesneden en ongesneden product een prijsstelling genoemd van 110 tot 120 euro per ton. Zeeuws stro doet 85 tot 90 euro per ton. 

Veel stiller is het in de hooihandel. Weidehooi gaat amper weg. Voor graszaadhooi begint de prijs op 110 tot 120 euro per ton. Daarna lopen prijzen op tot 140 à 145 euro per ton voor Roodzwenk. 

Opletten vanwege fosfor
Op het gebied van krachtvoer blijft het opletten. Dat heeft te maken met het fosforverhaal, maar veel ingrijpender is het droge weer en het effect daarvan op de lokale voederwinning. Ook al is het nog vroeg in het seizoen. Het kan nog alle kanten op. Juist het groeiseizoen was een belangrijke steun voor de melkaanvoer. Het kan een negatief effect hebben op de melkaanvoer. 

Meeer voerprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden