Na de prijsrally van de laatste weken komt de markt voor spotmelk begin juni weer iets tot rust. Een adempauze of is het plafond bereikt? En welke ontwikkelingen laat de markt nog meer zien?
Sinds week 17 tekende de prijs voor spotmelk een snelle stijging op. Als kers op de taart bereikte de prijs in week 21 een hoogtepunt van 38,50 euro per 100 kilo melk. Een ongekend hoog niveau voor de tijd van het jaar. In reactie daarop, en misschien ook met het oog op Pinksteren, nam het aanbod van melk toe en doet de prijs begin juni weer een stapje terug.
Wat doen de prijzen?
Voor week 22 komt de prijs voor Nederlandse melk, bij 4,4 procent vet, uit op 37 euro per 100 kilo melk geleverd. In het noorden van Duitsland levert de melk, bij 3,7 procent vet geleverd, een prijs op van 35 euro per 100 kilo melk. In het zuiden laat de prijs een hele grote spreiding zien. Gemiddeld doet de prijs een klein stapje terug om uit te komen op 36,50 euro per 100 kilo melk, bij 3,7 procent vet.
De iets lagere spotprijzen voor melk rijmen niet helemaal met de ontwikkelingen in de prijzen van room en magere melkconcentraat. Zo stijgt de roomprijs door naar 6,50 euro per kilo af werk. De plus gaat voorbij aan magere melkconcentraat, waarvan de prijs terugzakt naar 1.550 euro per ton droge stof.
Waar de prijsdaling voor concentraat vandaan komt, is lastig te zeggen. Vanuit enkele hoeken wordt gesproken over storingen. Andere wijzen naar magere melkpoeder. Daarvoor stegen de prijzen in zowel Nederland als Duitsland. In Nederland naar 197 euro per 100 kilo, tot een 1.950 euro per ton in Duitsland. Een zet die vooral ingegeven wordt door verkopers. Veel zaken vinden er nog niet plaats. Toch is de meeste realistische verklaring voor de lagere concentraatprijs dat er veel melk afgeroomd wordt vanwege de hoge vetprijzen en hierdoor het aanbod toenam.
Kaasmarkt kijkt verder
In de kaasmarkt wordt alweer met een schuin oog naar juli gekeken. Voor juni lijkt het er op dat de kaas grotendeels op is. De prijs van Gouda en Edam beweegt op de dagmarkt op 3,45 tot 3,50 euro per kilo. Het blijft wennen voor de kopers, welke nog lang niet altijd mee willen in de hogere prijzen.
De boterprijs wordt eveneens gestaag hoger. In Nederland staat deze al op 537 euro per 100 kilo, maar de markt noemt hier nog altijd hogere prijzen. De Duitsers noteren voor boter 5,50 tot 5,60 euro per kilo.
Rauwe melk komt tot rust
De markt voor rauwe melk komt even iets tot rust, maar aanwijzingen dat dit lang gaat duren zijn er niet. Alleen de Global Dairy Trade (GDT) van 6 juni kan nog roet in het eten gooien. Aanjagers zijn de mindere liters in Duitsland (min 3,7 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent).
In Nederland beweegt de aanvoer zijwaarts. Voor juni moeten echter op diverse plaatsen weer koeien geruimd worden. In combinatie met het warme weer geeft het zicht op minder liters. Het houdt in dat de markt onverminderd vast blijft.
Meer zuivelnoteringen