In 10 jaar tijd

Belgische zuivelsector groeit 45 procent

9 Juni 2017 - Esther de Snoo

De Belgische zuivelindustrie groeit hard. In 2016 werd 4,5 miljard liter melk verwerkt. Dat was 10 jaar terug "slechts" 3,1 miljard liter. Over het verloop van 2017 tot nu toe zijn de Belgen 'gematigd positief'. 

De zuivelindustrie in België is in de afgelopen 10 jaar tijd gegroeid met 45 procent. Dit komt grotendeels doordat de Belgische melkveehouders meer zijn gaan melken. Ook het feit dat de Belgische verwerkers meer melk uit buurlanden wisten aan te trekken, speelt mee. Om die groei mogelijk te maken, investeerden zij de afgelopen 10 jaar circa 1,2 miljard euro. 

Zuivelindustrie is gematigd positief over 2017

Zuivelmarkt is verbeterd
De Belgen profiteren van een aantrekkende vraag naar zuivelproducten. Over de eerste 4 maanden van 2017 kon de melkprijs voor de Belgische melkveehouders met ruim een derde stijgen, van 26,1 naar 35,1 euro per 100 liter.

De zuivelindustrie is gematigd positief over 2017. Het aanbod van melk mag licht groeien, maar met mate. De hoge prijzen voor boter kunnen leiden tot vraaguitval.  

Vrees voor harde Brexit
Volgens de Belgische confederatie voor de zuivelindustrie hebben zij economisch gezien de wind mee. Wel vrezen zij voor een harde brexit. Dat zou behoorlijk nadelig kunnen zijn voor de Belgische zuivelindustrie. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk goed voor 10 procent van de uitvoer en de vijfde belangrijkste handelspartner voor zuivelproducten, na Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië. 

Bij een harde brexit wordt verwacht dat de uitvoer aanzienlijk zal dalen. Afhankelijk van hoe de brexit gaan lopen, zouden invoerheffingen de zuivelproducten 20 tot 40 procent duurder kunnen maken. Europees gezien zou het meest negatieve scenario een impact kunnen hebben, die 2 keer zo groot is als het Rusland-embargo. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden