Inside: Voermarkt

Gras is goedkoop en blijft goedkoop

13 Juni 2017 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de toenemende droogte, die op recordjaar 1976 begint te lijken, blijft de stemming in de fouragehandel rustig. Er is een ruim aanbod van kuilgras uit 2016 en ook het groeiseizoen heeft gras van goede kwaliteit geleverd. Toch valt de opbrengst door vorst en droogte soms wat tegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bovendien staat de vraag, vanwege de stoppersregeling en de inkrimping van de melkveestapel, behoorlijk onder druk. Zelfs als de derde snee door de toenemende droogte weinig oplevert, komt er waarschijnlijk nog niet veel beweging op de markt voor kuilgras. Overigens wordt daar al jaren gemiddeld genomen niet veel meer dan 10 eurocent per kilo drogestof betaald. Uiteraard is dat mede afhankelijk van de kwaliteit.

Enkele honderden euro's extra bij meerekenen van transportafstand

Kosten
De eerste snee kostte op stam in Oost-Nederland 350 euro per hectare en de tweede snee kost waarschijnlijk niet meer dan 300 euro. Inclusief loonwerk kost één hectare aangekocht gras op stam inkuilen in Oost-Nederland ongeveer 400 tot 450 euro. Zodra de transportafstand gaat meetellen, komen er enkele honderden euro’s per vrachtwagen aan kosten bij.

Hoog drogestofgehalte in snijmaïs
Zoals gebruikelijk gaat er ook dit jaar weer gras en maïs van Noord-Nederland naar Zuid-Nederland en België. Maïs noteert, afhankelijk van de regio en kwaliteit, tussen de 55 tot ruim 60 euro per ton franco boerderij. Zetmeelgehalte en drogestofgehalte zijn bepalend voor de prijsvorming.

Dit jaar is er verhoudingsgewijs veel maïs met een hoog drogestofgehalte op de markt gekomen. Fouragehandelaren zeggen er op toe te zien dat er een schoon product vrij van schimmel, dat niet is opgewarmd, wordt geladen. Is dat niet het geval, dan krijgt de kuil de biogasinstallatie als bestemming. Bij het opnieuw inkuilen, daalt het drogestofgehalte.

Prijs weidehooi houdt gelijke tred met kuilgras

Ook de prijs van weidehooi blijft relatief laag. Het is dan ook gebruikelijk dat de prijs van weidehooi gelijke tred houdt met de prijs van kuilgras. Er wordt niet veel meer dan 100 euro per ton betaald in Zuidwest-Nederland. Het grootste deel van de nieuwe oogst aan weidehooi moet nog komen. Officieel gezien mag natuurgrasland, waarvoor een beheervergoeding wordt betaald, niet eerder dan 15 juni worden gemaaid. De toenemende droogte kan de opbrengst drukken, waardoor de prijs de neiging zal hebben om te gaan stijgen. Echter, het zomerse weer heeft het voordeel dat er kwalitatief goede hooi van het land komt.

Alleen graszaadhooi duurder
Tot nu toe is het enige product op de fouragemarkt dat door de toenemende droogte daadwerkelijk duurder wordt graszaadhooi. Want de graszaadteelt speelt zich in Nederland hoofdzakelijk af in de zuidwestelijke regio, omdat die het droogst is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden