Aldus Koops van ZuivelNL

Melkprijs stijgt verder door in 2017

14 Juni 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

De stijging van de melkprijs, die in de eerste helft van 2017 in gang is gezet, zal ook in de tweede helft van dit jaar doorzetten. Dat zegt Willem Koops van ZuivelNL op de bijeenkomst Internationale melkprijsvergelijking 2016. 

Hij baseert zijn voorspelling op signalen vanuit diverse zuivelaars in verschillende Europese landen. Koops: 'Het kan bijna niet anders dan dat het herstel van de melkprijs doorzet.' Hij verwijst daarbij naar het Deense DMK dat al in mei en juni heeft aangegeven de melkprijs te verhogen. Ook Ierland heeft de melkprijs al verhoogd. 'Daarentegen moeten FrieslandCampina en Arla nog in beweging komen', zegt Koops. 

Melkaanvoer zal niet gaan toenemen

Vet drijft melkprijs op
De verwachte prijsstijging hangt samen met de vraag naar melkproducten en het aanbod daarvan. De prijzen voor vet zijn ondertussen tot recordhoogtes gestegen. De vraag naar vet jaagt de melkprijs aan. Tegelijkertijd zal de melkaanvoer naar verwachting niet toenemen. 

Prijsverschil heel groot
Het prijsverschil tussen magere melkpoeder en vet is nog nooit zo groot geweest. De vraag naar eiwit is minimaal. De voorraad Europese melkpoeder is 350.000 ton. Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij: 'Deze voorraad zal een keer op de markt moeten komen. Het is dan de vraag in welke mate deze voorraden de markt zal gaan verstoren.'

Uit de Internationale Melkprijsvergelijking blijkt dat 2016 een bijzonder slecht melkjaar is geweest. De gemiddelde melkprijs bereikte net niet het laagste niveau. Dat was namelijk in 2009. 

30,80

euro

gemiddelde melkprijs FrieslandCampina

Nederland op vierde plek
Uit de melkprijsvergelijking blijkt dat het Italiaanse Granarolo en het Finse Valio de hoogste uitbetaalprijzen haalden. Zij betaalden gemiddeld respectievelijk 36,83 euro en 35,21 euro per 100 kilo melk uit over 2016. Coöperatie FrieslandCampina staat op de vierde plek met een gemiddelde melkprijs van 30,80 euro per 100 kilo melk in 2016. 

Koops geeft aan dat de melkprijzen tussen de diverse zuivelaars in Nederland steeds groter wordt. Check hier de melkprijsvergelijker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
a. 14 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874841/melkprijs-stijgt-verder-door-in-2017][/url]
DE glazen bol was niet helemaal helder toen Koops erin keek vooral bij RFC was een troebele plek. met een klein probleem in CHINA van maar 90 miljoen IK kan het mis hebben volgens mij is DMK duits , en lag dmk in januari 2,5 euro achter op arla. en arla heeft in het verleden bij een stijgende markt ook nooit voorop gelopen. laat beginnen de prijs te verhogen en als eerste verlagen,KOOPS wil de aandacht afleiden van de18 cent per 100liter die is ingehouden. op het melkgeld.en waarmee het budget van zuivelnl wordt verdubbeld .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Zuivelcoöperatie Arla tornt niet aan melkprijs april

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

Vreugdenhil stoomt op naar koppositie in maart

Nieuws melk

Ook A-ware verhoogt melkprijs voor maart

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden