Start fosfaatrechten in gevaar?

'Goedkeuring derogatie voor 2018 lukt niet'

14 Juni 2017 - Esther de Snoo - 9 reacties

Het zal niet lukken om het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, en daarmee de derogatie, goedgekeurd te krijgen voor 1 januari 2018. Dat zegt Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij, woensdag 14 juni op een bijeenkomst over de Internationale Melkprijsvergelijking 2016 in Etten-Leur. 

Volgens Romijn is de tijd te kort om het pakket aan mestmaatregelen, inclusief de derogatie, voor 1 januari langs de Europese Commissie en het Nitraatcomité te krijgen. In september zal staatssecretaris Van Dam in Brussel de Nederlandse invulling van het zesde actieprogramma presenteren. 

Nieuwe maatregelen gelden voor 4 jaar

Het uitgangspunt van het nieuwe mestbeleid is een ecologische goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. De nieuwe mestmaatregelen gelden voor 4 jaar vanaf 2018. Voor 1 februari 2018 moeten boeren aangeven bij RVO of zij gebruik willen maken van de mogelijk nieuwe derogatie.

Twijfel over wetenschappelijke onderbouwing
De Tweede Kamer heeft nog niet gedebatteerd over de invulling. Dit debat had op 18 mei moeten plaatsvinden, maar werd toentertijd uitgesteld. Een nieuw debat is nog niet gepland. Wel is er een algemeen overleg gepland op 29 juni waar Van Dam in zal gaan op de inhoud en voortgang van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

De reden van de vertraging is de twijfel over de wetenschappelijke onderbouwing van de fosfaatbemesting. 'Er is vooral discussie over het effect van fosfaatbemesting op het oppervlaktewater. Overigens is het effect van stikstof ook nog altijd niet duidelijk,' aldus Kees Romijn.

Minder technische normen
Romijn verwacht dat het zesde actieprogramma minder zal gaan insteken op technische normen, maar meer op het mestmanagement van boeren. 'Over de technische normen is nog veel twijfel. Vooral of deze voldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd om een beleid van te maken. Ik verwacht daarom dat er gestuurd zal worden op het sluiten van mineralenkringlopen op boerenbedrijven.'

Ook wil Romijn dat de actuele gewasopbrengsten worden opgenomen in de nieuwe mestmaatregelen. 'Dat is al jaren hetzelfde, terwijl de gewasopbrengst van gras en snijmaïs jaarlijks toeneemt met 1,6 procent.'

Derogatie gaat ingestoken worden op de gewassen

Naar een gewasderogatie
Romijn acht het reëel dat de komende derogatie ingestoken gaat worden op de gewassen. 'Een gewasderogatie voor stikstofbehoeftige gewassen lijkt mij het meest voor de hand liggen.' Volgens de huidige derogatie mogen boeren extra stikstof uit dierlijke mest gebruiken (230 of 250 kilo stikstof per hectare in plaats van de standaard 170 kilo, periode 2014 - 2017. De belangrijkste voorwaarde, om nu meer te mogen bemesten, is dat minimaal 80 procent van het totale oppervlakte landbouwgrond bestaat uit grasland.

Invoering fosfaatrechten in 2018
De nieuwe derogatie is een voorwaarde voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Als Brussel niet voor 1 januari goedkeuring heeft gegeven voor de invoering van een nieuwe derogatie aan Nederland, dan kan dit consequenties hebben voor de invoering van de fosfaatrechten.

Romijn kan niet inschatten welke gevolgen dat zullen zijn. 'Dat zullen we moeten afwachten. De fosfaatrechten worden ingevoerd per jaargang. Als 2018 niet kan, dan wordt het 2019.'

Sector heeft aan zijn plicht voldaan

Fosfaatreductieplan geslaagd
Romijn benadrukt dat de sector aan zijn plicht heeft voldaan. Het fosfaatreductieplan heeft de doelstelling bereikt. De productie van het melkveefosfaat bevindt zich inmiddels weer in de buurt van het plafond. Op 1 juni 2017 was de melkveefosfaatproductie ongeveer 175 miljoen kilo fosfaat. De norm is maximaal 172,9 kilo. 

Er is vooral veel jongvee afgevoerd. Het aantal koeien in Nederland is per 1 juni 1,65 miljoen. Eind 2016 was dat nog 1,7 miljoen. Romijn: 'We kunnen concluderen dat het fosfaatreductieplan is geslaagd. Dat is een hele knappe prestatie van de sector, al is de beleving van de melkveehouders daarover heel anders.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
andre vw 15 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874852/goedkeuring-derogatie-voor-2018-lukt-niet][/url]
Beste ,

De sector zelf kan al aangeven dat de politiek het niet gaat redden voor behoud van derogatie.
Zo wordt het de politiek wel erg gemakkelijk gemaakt.
Fosfaat reductieplan was toch om derogatie te behouden?
Het wordt zo een dubbele nachtmerrie !!!!!!!!!!!

Wie het weet mag het zeggen.
tem 15 Juni 2017
geen derogatie dan ook geen fosfaat rechten. dus ook geen fosfaat plafon. komt er toch nog gerechtigheid.
Friese Breton 15 Juni 2017
We weten al tijden dat de overheid niet zo snel hier mee is , zal ook niet veranderen . Toen het mestbeleidsplan op tafel kwam voor een Europese stikstof norm van 170 kg N daar heeft men zitten slapen .
Daar hadden ze de norm van 2 GVE moeten hanteren en was je ook van al dat geneuzel over van alles of niks af geweest .
Iedereen wist dan ook de norm wat je mocht en geen gezeur meer daarover . Iedereen heeft dan ook dezelfde speelruimte . Als je dan wilt uitbreiden moet je land aankopen of huren .
Boer Joop 15 Juni 2017
Kijk deze Friese boer Breton Snapt tenminste hoe het zou moeten zijn nu de Politiek nog .Zo moeilijk is het toch allemaal niet Helma Lodders ? Jullie moeten beter naar de boeren luisteren en zorgen dat er weer een ministerie van Landbouw komt !
Bob 15 Juni 2017
Ik snap de discussie niet
Dan iedereen grondgebonden , ook intensieve veehouderij
Het zijn toch europese regels?
Abonnee
stront 15 Juni 2017
met nationale invulling
Henke 16 Juni 2017
Inschrijven voor 1 februari 2018 en de eisen worden op 1 maart 2018 bekend, net Russische roulette
Kootst 21 Juni 2017
Wat een paniek voetbal van de LTO, de motie van Helma Lodders is duidelijk : fosfaatrechten invoeren als er ZICHT is op derogatie, dat is dus de inschatting die het ministerie moet maken, de derogatie hoeft dus niet verleend te zijn op 1-1-2018, maar als het ministerie inschat dat het er aan komt, dan komen de fosfaatrechten per 1-1-2018.
bas 22 Juni 2017
Wat voor ramp is het dan zonder derogatie.Waarom wil niemand begrijpen dat dit trekken aan een dood paard is.Twee koeien per ha is gemakkelijk te controleren en te verdedigen.Wat een gezanik voor die paar bedrijven die te weinig grond hebben.
Roelof 23 Juni 2017
Wat een gezeur over de fossaatrechten als men direct het grondgebonden had gedaan of met mestcontracten, bij af loop van het quotum hadden we dit niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden