De zuivelmarkt is wat koeler, dan het overhitte sentiment in april. Echter, de ondertoon is nog steeds goed. Kopers staan nog altijd te springen om vet en de verwachting is dat deze trend op korte termijn doorzet. Ook rauwe melk wordt een fractie duurder verhandeld.
Het verkopen van vrije melk op de spotmarkt gaat gemakkelijk. Met de huidige boerderijmelkprijzen en de opbrengstenprijzen op de spotmarkt, is de bereidheid om te verkopen groot. Dat melden verwerkers en handelaren. Kopers zijn er eveneens genoeg. De vetgehaltes in de melk vallen tegen, waardoor er extra liters nodig zijn om boter en room te produceren. Daarbij neemt de melkaanvoer in Nederland wat af. Ten opzichte van vorige week noteert de prijs van rauwe melk in Nederland een euro hoger op 38 euro per 100 kilo.
In het noorden van Duitsland wordt rauwe melk verhandeld voor 36,50 euro per 100 kilo. Dit is een stijging van 1,50 euro. Het zuiden van Duitsland profiteert van kopers uit Italië en stijgt eveneens met 1,50 euro tot 37,50 euro per 100 kilo. In Duitsland beweegt de melkaanvoer van week tot week vrij stabiel, maar wel ruim 2,6 procent onder het niveau van vorig jaar.
Kaasprijs licht omhoog
De kaasprijs in Duitsland profiteert van een krap aanbod, wat gepaard gaat met een goede vraag. Het beschikbare aanbod is bijna volledig in het voren verkocht. Vrije kaas is nauwelijks beschikbaar. De prijs voor Gouda 45 in Duitsland steeg deze week aan de bovenkant met 7,50 euro tot 322,50 euro per 100 kilo. De verwachting is dat de kaasprijs op korte termijn verder kan stijgen.
Er zijn in de markt geluiden te horen dat kaasmakers de kaasprijs proberen te stutten door minder te produceren met het oog op de traditionele zomerdip. Daardoor zouden kaasmakers extra melk op de spotmarkt afzetten. Zeker omdat het met de huidige spotprijzen en de schreeuw naar vet interessant is om vrije melk af te zetten.
Vet verder omhoog
De goede vraag naar vet lijkt geen einde te kennen. De DCA-roomprijs plust deze week met 250 euro tot 6.750 euro per ton. Voor verwerkers, met tekort aan product, zijn de overhitte room- en boterprijzen geen pretje. De prijsafspraken met de retail zijn veelal gebaseerd op lagere niveaus. De leveringsverplichtingen ‘dwingt’ verwerkers echter tot leveren en daardoor moet men zich toch aan het kopersfront begeven.
De roomprijs kent historisch gezien in week 24 een keerpunt (zie grafiek). De verwachting is dat het sentiment in vet op korte termijn juist verder aantrekt. Of de prijzen gedurende de zomer blijven stijgen, hangt af van het weer. Hoge temperaturen en fraai weer drijft de vraag naar room waarschijnlijk verder op en zet een rem op de melkaanvoer. Een koele zomer geeft waarschijnlijk een prijsafvlakking.
Magere melkconcentraat stabiel
De vraag naar melkpoeders en wei valt tegen. Kopers wachten af wat komen gaat. Een reden hiervan is een sterkere euro wat de Europese exportpositie verzwakt en de interventievoorraden die boven de markt hangen. De prijs van magere melkconcentraat kent een tamme vraag en blijft steken op 1.550 euro per ton.