Vergelijking met 1976

Veehouders België wachten met smart op regen

20 Juni 2017 - Danielle Ballast

De droogte in België begint extreme vormen aan te nemen. Sinds 1976 is het niet meer zo droog geweest. De Belgische boeren wachten met smart op neerslag. Niet alleen akkerbouwers hebben last van de droogte, ook melkveehouders zien een ramp ontstaan. 

De agrarische sector heeft dringend regen nodig. Waar er normaal gesproken gemiddeld 71 millimeter valt in de maand juni, komt de meter nu niet verder dan 17,5 millimeter. Ook de gemiddelde neerslag van maart tot en met mei valt veel lager uit, 108 millimeter in 2017 tegenover 187 millimeter normaal.

Je ziet het terug in het aantal liters melk

Gaten in het gras
De droogte is als eerste zichtbaar in de weilanden. Het gras begint geel en dor te worden en er ontstaan gaten. De koeien eten er minder van, omdat het te droog is. Daarnaast is het ook veel minder voedzaam en dat zie je weer terugkomen in het aantal liters melk. 'Je ziet dat de koeien door de droogte beduidend minder melk geven', aldus organisatie Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA).

Als gevolg van het slechte gras zijn melkveehouders genoodzaakt om de wintervoorraad te voeren. Een flinke kostenpost als er straks weer voer aangekocht moet worden. 'Voer is straks schaars, de prijzen gaan omhoog en daarmee wordt een sterk stijgende kostprijs verwacht', aldus de FWA.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Droogte 2017
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden