Inside: Voermarkt

Grote regionale verschillen op voermarkt

27 Juni 2017 - Erik Colenbrander

De prijsverschillen de op voermarkt tussen Noord- en Zuid-Nederland worden steeds groter. Afgelopen weekend viel er in Zuid-Nederland nauwelijks regen, terwijl andere regio's tot wel 20 millimeter aftapten. Voor de maïsoogst breekt een cruciale fase aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee groeien de traditionele verschillen in voervoorraad tussen Noord- en Zuid-Nederland steeds verder. In Zuid-Nederland is er deze maand in totaal nog niet veel meer dan 20 millimeter regen gevallen. Daar moeten de snel gegroeide melkveebedrijven met weinig grond, net als vorig jaar, gaan uitkijken naar aanvulling van de ruwvoervoorraad.

De derde snee gras komt tot wel een maand  later dan normaal, tenzij er deze week regen van betekenis valt. Dat kan vooral op woensdag en op zaterdag gaan gebeuren, wijst de weersverwachting uit. Waarschijnlijk herpakt de subtropisch aandoende zomer zich volgende week weer. De maand juni verliep recordwarm en eindigt vrijwel zeker met een gemiddelde etmaaltemperatuur van ruim 18 graden Celsius in de Bilt; nooit eerder gemeten.

90

euro

per ton wordt betaald voor stro

Stroprijs zwakt af  
Het bijna subtropische weer heeft tot gevolg dat de gerstoogst en het dorsen van graszaadhooi al op gang is gekomen. Per ton stro wordt er €90 betaald in Noord-Nederland (af land). In Zuid-Nederland kost nieuw stro 5 euro per ton meer. Franco boerderij komen er €7,50 transportkosten per ton bij. De prijs vertoont een neerwaartse trend, ook al drukt de droogte in Noord-Frankrijk de oogstverwachtingen van graanstro. Vorig jaar was juist het omgekeerde het geval. Toen had de nattigheid een opdrijvend effect op de prijs van stro.

In Zuidwest-Nederland staat ook het eerste graszaadhooi klaar om getransporteerd te worden. De handel in graszaadhooi heeft veel minder betekenis dan vroeger. Graszaadhooi als structuurbron heeft concurrentie gekregen van stro, al is de voederwaarde daarvan nog lager. De kwaliteit van graszaadhooi uit Zuidwest-Nederland is dit jaar, dankzij de fraaie zomer, veel beter dan vorig jaar. Maar de opbrengsten in kilo’s vallen soms tegen. In Denemarken zijn de oogstverwachtingen voor graszaadhooi goed.

Juist nu heeft maïs water nodig 

Cruciale fase voor maïs breekt aan
Mits er deze week regen van betekenis gaat vallen, koerst de snijmaïsoogst af op zeer hoge opbrengsten. De cruciale fase van de bloei nadert. Juist nu is er water nodig. Zonder water dreigt er op verdroogde zandgrond in het zuiden en oosten een misoogst. In België is de kritieke fase al genaderd. Dit deel van West Europa wordt het zwaarst getroffen door droogte. In Duitsland speelt de droogteproblematiek veel minder, terwijl de Donau Delta langs de Zwarte Zee juist te maken heeft met waterschade door stortbuien.

Onberispelijke snijmaisvoorraad van 2016 is er nauwelijks meer beschikbaar, want de voederwaarde neemt snel af. Vooral in mei en juni is het zetmeelgehalte sterk gedaald, meldt laboratorium Eurofins Agro. De beste partijen zijn sowieso verhandeld. Op marktplaats.nl worden partijen voor €50 per ton aangeboden. Boven een prijs van €60 à 65 per ton gaan afnemers op zoek naar alternatieven in de vorm van krachtvoer en/of bijproducten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden