Countus Melkvee Index

Opnieuw een record voor Melkvee Index

8 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

De Countus Melkvee Index weet opnieuw een record neer te zetten. In de laatste week van juni kwam de Index uit op 171.8 punten. Dat was toen al een record, maar in de laatste week van juli is die grens alweer ruimschoots gepasseerd.

In de laatste week van juli is de Countus Melkvee Index, die in samenwerking met DCA is samengesteld, uitgekomen op 175.1 punten. Hierbij geldt het 10-jarig gemiddelde als 100 punten. Aan het begin van de maand noteerde de Index nog 171.7 punten. De fikse stijging is een gevolg van de aantrekkende melkprijzen van de afgelopen periode.

175.1

punten

stand van de Countus Melkvee Index

De melkprijzen zijn van invloed
De stijging in de melkprijzen is  een van de redenen voor de stijging van de Countus Melkvee Index . Uit de Melkprijsvergelijking van LTO kwam al naar voren dat de voorschotsprijzen maar liefst €7,62 (plus van 29,2%) boven de prijzen van juni 2016 liggen. 

Ook de melkprijzen van ConoBel Leerdammer en FrieslandCampina zijn gestegen. Aan de kostenkant kwam naar voren dat vooral de prijs van standaardbrok A verder daalt. De verwachting is dat deze prijs de komende tijd verder zal dalen. Als laatste spelen ook de ophaalbijdragen voor rundveemest een rol. Die zijn veel lager dan in de afgelopen jaren het geval was en zijn ook in juli nog een fractie gezakt.

Verwachting voor de komende maand
Vorige maand waren er nog twijfels over de toekomst van de Melkvee Index en werd er een daling voorspeld. Die voorspelling is inmiddels aangepast naar een verdere stijging van de Index. De verwachting is nu dat de Melkvee Index pas in week 47 zal beginnen te dalen. Echter, dan moeten bijvoorbeeld de hoge boterprijzen wel stand kunnen houden. Ook zullen de verschillen per bedrijf groot blijven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden