Inside: Zuivelmarkt

Hoe stelt toets boer vrij van fosfaatplan?

9 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De melkveehouders die menen dat de gevolgen van de regels van het fosfaatreductieplan te groot zijn, kunnen dit laten toetsen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Blijken ze een knelgeval, dan krijgen zij uitstel van betaling tot na het hoger beroep. De Staat moet de melkveehouders, die menen een knelgeval te zijn, binnen 2 weken uitsluitsel geven. Wat houdt deze toets in en hoe werkt het?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorzieningenrechter in Den Haag deed op woensdag 9 augustus uitspraak in het kort geding tegen het fosfaatreductieplan. Uit het vonnis is naar voren gekomen dat het fosfaatreductieplan buiten werking moet worden gesteld voor de deelnemende melkveehouders. Degenen die positief scoren op een nieuwe toets krijgen, tot de uitkomst van het hoger beroep, uitstel van betaling. 

RVO moet binnen 2 weken uitsluitsel geven

In afwachting van de behandeling van het hoger beroep heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de lichte toets ontwikkeld. Die toets is ingesteld voor bedrijven die van mening zijn dat hun situatie overeenkomt met die van de eisers van 4 mei. Op deze datum werd de eerste groep melkveehouders uitgezonderd van het fosfaatreductieplan. 

Geen boetes
De melkveehouders die een beoordeling aanvroegen bij de Staat, en op basis daarvan aangemerkt worden als knelgeval, krijgen wel een heffing opgelegd. Echter, die hoeft niet direct betaald te worden. De rechter heeft daarnaast gezegd dat de melkveehouders, die het kort geding aanspanden, geen boetes meer opgelegd mogen krijgen. 

Lichte toets
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert al enige tijd een lichte toets uit. Tot nu toe heeft de overheid 140 aanvragen voor de toets ontvangen. Ongeveer de helft daarvan is gehonoreerd en aangeduid als knelgeval. De rechter heeft nu besloten dat de Staat ook op zeer korte termijn een toets moet uitvoeren bij degenen die daar om vragen. 

Melkveehouders moeten voor deze toets een aanvraag doen bij de Staat. Zij moeten dan wel alle benodigde stukken aanleveren die RVO.nl van hen vraagt. De toets moet in eerste instantie aantonen dat: 

  1. De groei in overeenstemming is met de wet verantwoorde groei melkveehouderij.
  2. Zij onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan voor de peildatum en dat die op het moment van de peildatum nog niet waren benut.

Uitstel is nog geen afstel
Het feit dat RVO.nl een lichte toets uitvoert bij melkveehouders die zich melden, is niet van belang voor de bepaling of dit een schending oplevert in het eigendomsrecht. Deze toets kan wel meespelen bij het bepalen of deze melkveehouders gelijk worden behandeld (fair balance).

De toets zorgt niet voor wijzigingen in de regeling, maar vormt een nieuwe werkwijze. Dit in afwachting van de uitslag van het hoger beroep, dat door de staatssecretaris is ingesteld. Voorlopig geldt het alleen als uitstel van betaling voor de groep die een positieve beoordeling ontvangt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden