Inside: Zuivelmarkt

Boter zorgt voor een glibberige ondergrond

31 Augustus 2017

Na deze week is de zomervakantie uit het land en kan het 'gewone' leven weer zijn beslag krijgen. Voor de melkmarkt betekent dit dat de consumptie van verse melkproducten weer kan stijgen en dat de industrieën de productie opvoeren. Wat leveren deze elementen op voor de spotnotering van rauwe melk?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spotnotering is op een relatief hoog prijsniveau de zomerperiode doorgekomen en moet sinds het ontstaan (2007) alleen het jaar 2013 voor zich dulden. Toentertijd lag de spotnotering ongeveer €5 hoger op ruim €49 per 100 kilo.

De vraag naar melk heeft zijn stevige basis en opwaartse potentie te danken aan een vaste botermarkt, die al maanden meer vraag dan aanbod kent. Al vanaf februari is er sprake van een stijging van de boterprijs, van €3.900 naar €6.850 per ton. Dat is een plus van 75%. Dat dergelijke prijzen uitzonderlijk zijn, wordt onder meer zichtbaar in de onderstaande grafiek.

De tekst gaat verder onder grafiek.

De boterprijzen van de afgelopen jaren.
Bron: Boerenbusiness

Hoge roomprijzen hebben negatief effect
Vorige week werd al duidelijk dat hoge roomprijzen kopers afschrikt en in de modus van veilig handelen zet. Dit omdat het moment waarop de markt zou kunnen kantelen steeds dichterbij komt. En iedere handelaar lijkt beducht voor dergelijke momenten.

Deze week werd nog duidelijker dat de handel nerveus is onder de hoge roomprijzen. Waar de melkaanvoer normaal gesproken beperkt is, wat voor een stijgende trend in de roomprijzen zorgt, is de melkaanvoer nu groter dan vorig jaar. Daarbij staan de roomprijzen op een hoog prijspeil.

Hoewel niemand hardop wil zeggen dat de ladder van room op omvallen staat, houdt men daar wel rekening mee. Wat de markt kan redden, is een seizoensmatige terugval van de aanvoer. Echter, dan wel in combinatie met een op niveau blijvende tot stijgende vraag. Aangezien dat laatste niet mag worden uitgesloten, houdt iedereen de kaarten op de borst.

Boter lijkt steeds aantrekkelijker geworden

Goede vraag naar boter
De goede vraag naar boter komt onder meer uit de bakkerijwereld. Daarbij lijkt boter, als gevolg van het overwaaien van een hype uit Amerika, aantrekkelijker te zijn geworden. Ook wil iedere melkfabriek, vanwege de hoge roomprijzen, het vet zo veel mogelijk voor zichzelf houden. Daarbij is opvallend dat de boterconsumptie in Duitsland in de afgelopen 6 maanden met 20.000 ton is teruggelopen.

In de kaasverkopen vervult China een kartrekkersrol door meer vraag naar kaas op de markt te leggen. Volgens de jongste inzichten zou de Chinese kaasvraag met 10%, ten opzichte van afgelopen jaar, zijn gestegen.

Wat noteert de spotmarkt?
De handel in rauwe melk is deze week een allegaartje van prijzen. De verhandelde volumes zijn beperkt en door storingen, dan wel onderhoud in fabrieken, verliep de handel incidenteel op lagere niveaus. Toch is de ondertoon goed, waardoor de spotnotering voor rauwe melk zich deze week heeft weten te handhaven op €44,50 per 100 kilo.

Bovendien is het aanbod van melk niet groot. De prijzen van room (€7.850) en magere melkconcentraat (€1.530) leveren deze week respectievelijk €50 en €20 in. De handel in magere melkconcentraat staat onder druk. Dit vanwege de concurrentie van melkpoeder uit Amerika.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden